Anthony William: Klice i mikrozelenje za hormonsku ravnotežu (i zauzimanje za sebe)

Najvažnija uloga klica i mikrozelenja jest da ljudima vrate vitalnost, i to onima koji sebe uvijek iscrpljuju dajući se drugima najviše što mogu, kaže medicinski medij Anthony William u knjizi 'Hrana koja mijenja život'. Evo na što točno misli i kako nas klice iscjeljuju na svim razinama

Medicinski medij Anthony William - čovjek koji će vas šokirati

Za hormonsku ravnotežu

Klice i mikrozelenje najbolja su opcija za regeneraciju iscrpljenih reproduktivnih organa te revitalizaciju mlade majke koja ne spava dovoljno jer skrbi o svojem novorođenčetu. Presudno su važni za vraćanje hormonske ravnoteže i obnavljanje optimalnih razina hormona, kao što su progesteron, estrogen i testosteron, te za obnavljanje funkcije lučenja hormona u nadbubrežnim žlijezdama, štitnoj žlijezdi i ostatku endokrinog sustava žene poslije porođaja.

Klice i mikrozelenje, bogati mineralnim solima, aminokiselinama i enzimima, podupiru zdravlje mozga, pridonose izlučivanju otrovnih teških metala iz mozga te pomlađuju i jačaju neurone – što u konačnici ublažava simptome oboljenja kao što su Alzheimerova bolest i demencija te mentalni zamor, zbunjenost i gubitak pamćenja.

Klice: Svojstva, uzgoj, recepti

Također, sadrže više od 60 minerala u tragovima, uključujući željezo, jod, selen, cink, bakar, mangan, sumpor, magnezij, krom i molibden. Klice i mikrozelenje štite nas od infekcija i neželjenog rasta stanica (što se događa kod oboljelih od raka). Nadalje, oni su najbolji mogući izvor tvari presudno važnih za proizvodnju vitamina B12 u tijelu, a učinkovita su hrana i za obnovu kože. U svojoj ranoj fazi rasta i razvoja klice i mikrozelenje sadrže na tisuće fitokemikalija koje vaše tijelo pretvaraju u supertijelo.

Plus:

  • Za vidljive koristi, jedite dvije šalice klica na dan.
  • Želite li maksimalno iskoristiti hranjive vrijednosti klica, nemojte ih termički obrađivati. Klice i mikrozelenje fascinantni su izvori mikroorganizama važnih za zdravlje crijeva i normalnu proizvodnju vitamina B12.
  • Mikrozelenje i klice rotkve, brokule, piskavice, kelja i suncokreta treba jesti za ručak jer tijekom dana najbolje potiču povećanje energije organizma.
  • Klice graha i leće trebali biste jesti za večeru jer potpomažu proces opuštanja i smirivanja živčanog sustava tijekom večernjih sati

SVICI OD BLITVE NADJEVENI KLICAMA S UMAKOM OD MANGA I RAJČICE
(za 1 - 2 porcije)
Ovo je odlična opcija za ručak jer možete poslužiti različite vrste povrća i pustiti ljudima da sami biraju svoje  kombinacije.
6 velikih listova blitve
1 paprika bilo koje boje
1 avokado
¼ glavice crvenog kupusa
2 medjool datulje bez koštica
2 šalice klica
2 šalice mikrozelenja
1 šalica manga, narezanog na kockice
1 šalica rajčice, narezane na kockice
1 komad đumbira veličine 2,5 cm
oko 0,5 cm jalapeño paprike (po želji)

Operite listove blitve i odrežite im stabljike. Ostavite ih sa strane pa ih upotrijebite u juhi ili smoothieju. Na tanke trake narežite papriku, avokado i kupus. Sitno nasjeckajte i zgnječite datulje kako biste dobili pastu. Svitak radite tako što ćete smotati list blitve, od desne prema lijevoj strani, dodajući komadiće povrća, klice i mikrozelenje. Koristite pastu od datulja duž lijeve strane lista da biste zalijepili svitak. Isto ponovite s preostalim listovima blitve, dodajući komadiće povrća i radeći svitke. Za umak: u blenderu izmiksajte mango, rajčicu, đumbir i jalapeño papriku (ako je koristite). Miksajte dok ne dobijete glatki umak.

Pročitajte i druge recepte iz knjige 'Hrana koja mijenja život':

Datulje kao lijek za probavni sustav

Kupušnjačama protiv raka

Kruške kao lijek za gušteraču (i izdaju)

Recepti i fotografija: Iz knjige Anthonyja Williama ‘Medicinski medij: Hrana koja mijenja život’

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci