Ajurvedski savjeti za jesen

Vatha vrijeme traje od sredine listopada do sredine veljače. Možda ćete primijetiti da vam san postaje laganiji, koža je suša, a stolica ne tako redovita. Sve se to može izbjeći ako na vrijeme djelujemo i činimo prave stvari

Kad zapuše prvi hladniji povjetarac poslije vrućeg ljeta, djeluje nam osvježavajuće, međutim, oprez, ta sezonska promjena zahtijeva od svih tjelesnih tipova da pripaze kako vjetar u fiziologiji ne bi previše ojačao. Upravo je vata krivac za sve one dosadne prehlade, viroze i gripe koje stižu zajedno s jeseni.

Npr. prokuhana vruća voda u malim gutljajima pravi je melem. Ako u sezoni vate slijedite svoju prirodnu potrebu za toplim juhama, vrućim varivima i duljim odmorom, povisit ćete temperaturu u tijelu i vata će se umiriti. Hladan zrak oko glave i grla povećava osjetljivost na prehlade, zato posebno zaštitite glavu i uši od hladnog vjetra.

Vata je posebno jaka u prijelaznim razdobljima jer upravo je ona zadužena za smjenu godišnjih doba. Sve je u redu, ona samo čini svoje, a mi trebamo svoje. Umjesto da se usredotočuje na mnoštvo bolesti koje bi se mogle javiti, ajurveda svoj pogled upire na dva važna procesa: kako se održava ravnoteža zdravlja i kako se ona slama! I, naravno, što ranije uočavanje poremećaja.

 

Model: Sanela S. (Midikenn)

Paula Bobanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci