5 načina na koje se možete napuniti energijom zemlje

Po njoj hodamo, na njoj sadimo i gradimo, njenim se blagom liječimo i njegujemo. Upravo uz najjednostavnije, iskonske načine povezivanja sa Zemljom možemo se napuniti njezinom iscjeljujućom energijom...

Je li vam uravnotežen element zemlja?

VRTLARENJE se preporučuje kao jedna od najzdravijih aktivnosti jer boravak na svježem zraku i prirodnoj svjetlosti potiče metabolizam i lučenje endorfina i serotonina, tzv. hormona sreće, poboljšava pokretljivost te smanjuje bolove, nesanicu i preosjetljivost na vremenske promjene (meteoropatiju). Hormoni sreće stvaraju se i pri dodiru naše kože sa zemljom i udisanjem njezina mirisa.

U tlu, naime, obitavaju dobre bakterije koje djeluju kao prirodni antidepresiv. Ekološki psiholozi, koji se bave odnosom čovjeka i njegove fizičke okoline, kažu da je uzgoj biljaka duboko emocionalan proces u kojem pozitivnije i smislenije doživljavamo sebe i svoju okolinu, pa možemo lakše prebroditi izazove i poteškoće. Brigom o biljkama i promatranjem kako rastu iz zemlje, iz dana u dan osvješćujemo kako treba živjeti u skladu s ritmovima prirode i rješavati stvari postupno, korak po korak.

Vrt - zeleni lijek protiv loših osjećaja

Terapijska snaga bavljenja biljkama

vrtlarenje

UZEMLJIVANJE (eng. earthing) holistička je metoda „punjenja baterija“ u izravnom kontaktu našeg tijela sa Zemljom, što je osobito učinkovito dok hodamo bosi. Zemlja zrači blagotvornom energijom koja uravnotežuje naše tjelesne funkcije, ublažava umor i jača imunitet, a ujedno smiruje i pročišćuje um. Stoga, u toplim danima, kad i tlo postane toplije, hodajte bosih stopala i energizirajte se uzemljivanjem.

Deepak Chopra: Iscjeljujuća moć uzemljivanja

Jednostavna vježba za uzemljenje

BLATO ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU koristi se od pamtivijeka, a u današnje vrijeme velik je hit u wellness tretmanima i proizvodnji kozmetike – osobito su popularne blatne maske za lice i tijelo. Riječ je, naime, o raznim vrstama gline ili pak o blatu koje prirodno nastaje u termalnim izvorima i moru. Među najpopularnijim hrvatskim ljekovitim blatima je ono s Kraljičine plaže u Ninu, u Termama Tuhelj te u Daruvarskim i Varaždinskim toplicama. Blato je izuzetno bogato mineralima koji smiruju bol i upalu, pročišćuju i revitaliziraju kožu te pospješuju razgradnju celulita.

žena, maska od gline

Blato - ljekoviti poklon majke prirode

PRIPREMA JELA U GLINENOM POSUĐU (po mogućnosti onome domaće izrade, kakvo se može naći kod seoskih majstora lončara koji njeguju tradiciju) prvorazredan je kulinarski doživljaj. Glinene posude ne reagiraju štetno pri dodiru s namirnicama, daju zdravu toplinu, a hrana poprima posebno finu aromu. Jedina „mana“ zemljanih zdjela i pekača je to što su prilično krhki pa s njima treba pažljivo rukovati.

TEČAJ LONČARSTVA I KERAMIKE jedinstveno je kreativno iskustvo – elementi zemlje, vode, zraka i vatre spajaju se na drevni način, oblikovanjem vlažne gline pomoću lončarskog kola. Osim tehnika pripremanja, modeliranja, sušenja i pečenja gline, na ovakvim tečajevima također se uči kako oslikati i glazirati keramiku. O tečajevima se raspitajte u lokalnim hobi centrima, ateljeima, učilištima i turističkim zajednicama.

Na primjer, keramičke radionice održavaju se u riječkom Art & Hobby centru i zagrebačkom Atelieru keramike Bosiljka Bahat, a u baranjskom selu Karancu ljeti se organizira Akademija blata koja oživljava stare zanate poput izrade ćerpiča (opeke osušene na suncu), krušne peći i blatne kuće. U Pučkome otvorenom učilištu Zagreb, pak, tečajevi se nude u dvije varijante – hobi i stručno usavršavanje za oblikovatelja predmeta od keramike.

reciklirano imanje vukomerić

ZEMLJANA KUĆA među najstarijim je nastambama u povijesti čovječanstva, a najsuvremenija njezina verzija je u hobitskom stilu: djelomice ili gotovo posve ukopana u zemlju, pruža savršenu zaštitu i toplinsku izolaciju, obrasla zelenilom, ali ipak dovoljno otvorena da dobiva prirodnu svjetlost i ima lijep pogled na okolicu.

Zemljane kuće mnoge privlače zbog izuzetnih ekoloških svojstava. Stopljene su s prirodom i mogu se u potpunosti opskrbljivati energijom iz obnovljivih izvora, poput solarne energije i geotermalne, koja se pomoću posebnih toplinskih pumpi izvlači iz dubine Zemlje.

I „konvencionalna“ arhitektura oduvijek je prožeta zemljom – od nje se izrađuju opeke, naboji i punila za građevinske konstrukcije. U Akademiji prirodnog graditeljstva, koja se u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa ZMAG održava na Recikliranom imanju Vukomerić pokraj Velike Gorice, polaznici uče kako za uređenje životnog prostora mogu koristiti zemlju i druge prirodne materijale poput slame, drva, kamena, konoplje, trske... 

Život na održivom imanju Vukomerić

Pročitajte i:

Kako čiste zemlja, zrak, voda i vatra?

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci