10 najboljih namirnica za borbu protiv raka

Želite li se protiv raka boriti za stolom, evo namirnica koje se svakodnevno moraju naći na vašem jelovniku

Blitva Pokazalo se da tvari iz blitve zaustavljaju rast kancerogenih stanica. Flavonoidi u blitvi usporavaju razvoj karcinoma dojke tako što zaustavljaju reprodukciju DNK-a u stanici.

Kupus Poljsko istraživanje, koje je uključivalo stotine žena u Poljskoj i Poljakinje koje su živjele u SAD-u, pokazalo je da su žene koje su jele tri ili više obroka svježega, lagano kuhanoga ili kiseloga kupusa tjedno imale čak 72 posto niži rizik obolijevanja od karcinoma dojke nego one koje su jele samo pola porcije tjedno.

Brusnice Više istraživanja dokazalo je da su antocijanini, flavoni i proantocijanidini iz brusnice važni u borbi protiv već aktivnoga karcinoma.

Celer Alkohol iz celera zvan perilil, koji se nalazi u esencijalnom ulju celerovih sjemenki, pokazao se važnim u borbi protiv karcinoma dojke. Klinička istraživanja provedena na američkome Nacionalnom institutu za rak pokazala su da je upravo perilil djelovao na zaustavljanje rasta karcinoma dojke. Istraživanje na životinjama pokazalo je da je perilil djelotvoran i kod karcinoma jetara i gušterače.

celer

Kurkuma Istraživanje na miševimapokazalo je da je kurkuma zaustavila metastazu na plućima kod karcinoma dojke te da može pomoći u proizvodnji taksola, kemoterapijskog lijeka kod karcinoma dojke koji bi bio učinkovitiji, a manje toksičan.

Upotrebljavajte kurkumu u svakodnevnome kuhanju, i to desertnu žlicu kurkume u prahu dnevno, pomiješanu s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja uz dodatak crnoga papra, a možete je uzimati i kao ekstrakt po 1,5 g na dan. Kada su miševima u laboratorijima davali veće doze kurkume u razdoblju od pet dana, rezultat je bio znatno zaustavljanje karcinoma dojke.

Crno grožđe Nekoliko istraživanja povezuje grožđe sa zaustavljanjem rasta kancerogenih stanica. Resveratrol, ključni fitonutrijent koji se nalazi u kožici grožđa, ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje. Grožđe sadrži i karotenoid likopen koji pridonosi sprečavanju karcinoma dojke. Budite oprezni pri kupnji crnoga grožđa, koje može biti i nekoliko puta prskano. Imate li nekoga poznatoga tko uzgaja grožđe, bilo bi idealno od takva grožđa praviti sok. Umjereno možete piti i ekološko crno vino.

Heljda Zbog bogatstva biljnih vlakana heljda je izvrsna za crijeva te pomaže kod opstipacije. Pravodobno pražnjenje crijeva važno je jer se na taj način izbacuje višak estrogena, koji može potaknuti rast tumora. Sadrži tvari lignane, koje imaju zaštitnu ulogu kod karcinoma dojke.

Zeleni čaj Sadrži polifenol katehin, koji se smatra važnim antioksidansom. Mnoga istraživanja od Rusije i Japana do SAD-a i Kanade potvrđuju njegovo djelovanje protiv karcinoma. Katehin usporava stvaranje novih krvnih žila potrebnih za rast raka te ubrzava propadanje kancerogenih stanica. Važno je da čaj prilikom pripremanja odstoji od 10 do 15 minuta u vodi kako bi optimalna količina katehina prešla u vodu, ali nije preporučljivo da napravljen stoji dulje od nekoliko sati jer gubi na vrijednosti. Preporučene su doze od tri do šest šalica na dan.

Đumbir Đumbir ima protuupalno i antioksidativno djelovanje zahvaljujući svojim bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima. Jedno je istraživanje pokazalo da aktivna tvar đumbira 6-gingerol uzrokuje smanjenje tumorske mase kod miševa. Kod karcinoma jajnika prouzročio je apoptozu – programirano uništavanje stanica raka – kao i autofagiju, pri čemu stanice same sebe probave, odnosno unište. Budite oprezni ako uzimate sintetske lijekove za razrjeđivanje krvi zbog toga što i đumbir ima tu istu sposobnost.

Tamna čokolada Kakao iz tamne čokolade sadrži više fitokemijskih supstancija nego zeleni čaj, kupine ili crno vino. Flavonoidi iz tamne čokolade, i to epikatehin, katehin i proantocijanid, mogu usporiti rast tumora. Naravno, pripazite na to da ona koju jedete nema šećera, koji je kod tumora kontraindiciran.

Dr. Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci