Žudnja za čokoladom = glad za ljubavlju

Amerikanci svake godine na čokoladu potroše pet milijardi dolara. Ironično je da se otprilike toliko potroši i na metode mršavljenja. No za tisuće ljudi (napose žena) žudnja za čokoladom nije šala jer utječe na tjelesnu težinu i na samopoštovanje. Zašto je čokolada namirnica za kojom se najviše žudi u cijelom svijetu? Zašto nam toliko treba?

Ljubavna droga

Možda ste čuli da čokolada sadrži istu tvar koju mozak stvara dok osjećamo ljubav. To je feniletilamin, skraćeno PEA, i ima ista svojstva neovisno o tome nalazimo li je u čokoladi ili u mozgu. PEA toliko snažno utječe na raspoloženje da je nekoć bio lijek koji se izdavao na recept! Do ranih osamdesetih godina bio je glavni sastojak pilule zvane MDMA. Potom je ta tvar proglašena protuzakonitom i povučena je s tržišta. Danas se na ulicama prodaje kao ecstasy ili X.

MDMA pobuđuje osjećaje euforije. Navodno možete dva smrtna neprijatelja dovesti u istu prostoriju, dati im MDMA i oni će za sat vremena biti najbolji prijatelji. Bračni savjetnici znali su parovima davati MDMA radi ublažavanja napetosti i nesnošljivosti. Pilula je budila tople i nježne osjećaje među partnerima pa bi se uskoro pomirili.

Danas je ecstasy popularna droga na crnom tržištu. Budući da je riječ o obliku metamfetamina, oni koji uzimaju ecstasy izlažu se riziku od teških kardiovaskularnih problema. Istraživači na Sveučilištu Kalifornija u Davisu istražuju MDMA u potrazi za mogućim blagotvornim ili terapijskim načinima primjene.

Budući da je MDMA njezin sastojak, nije ni čudo da je žudnja za čokoladom toliko rasprostranjena!

Zašto žudimo za određenom vrstom hrane?

Žene koje žude za ljubavlju

Čokolada je uvijek namirnica za kojom se najviše žudi, osobito žene. Zašto nam toliko treba čokolada? Zašto se osobito žene bore sa žudnjama za čokoladom? Četiri su osnovna razloga:

1. Ljubav i emocionalne veze ženama su vrlo važni, a čokolada budi osjećaj da smo voljeni, cijenjeni i shvaćeni.
2. Hormonske promjene u sklopu menstrualnog ciklusa potiču žudnje.
3. U slučaju depresije žene traže pomoć češće nego muškarci, a čokolada je odličan, iako privremen antidepresiv.
4. Žene koje previše rade katkad čokoladom podižu razinu energije.

U istraživanjima u kojima se tražio odgovor na pitanja koji čimbenik najviše utječe na zadovoljstvo vlastitim životom te što vam najviše nedostaje u životu, većina žena, neovisno o obrazovanju i karijeri, kao najvažnije čimbenike zadovoljstva ocjenjuju odnose, ljubav i brak.

Svojstva za dobro raspoloženje

Dakako, mnogi muškarci također žude za emocionalnom prisnošću, romantikom i ljubavlju. Neka istraživanja pokazuju da muškarci u današnje vrijeme, više nego ikada, izražavaju žudnju za ozbiljnom vezom i brakom. Mnogi od njih su ovisnici o čokoladi.

Ovisnost o čokoladi je vapaj za ljubavlju, bliskošću i romantikom. Čokolada je idealan antidepresiv za one koji pate zbog ljubavi. Pogledajte samo mješavinu svojstava za dobro raspoloženje koja čokolada sadrži:

- visok udio masnoće ublažava osjećaje praznine, nesigurnosti ili usamljenosti
- visok udio ugljikohidrata potiče proizvodnju serotonina, hormona za dobro raspoloženje
- sadrži i difenilamin, tvar nalik serotoninu koja potiče osjećaje smirenosti i spokojstva
- stimulansi u čokoladi – PEA (feniletilamin), teobromin, tiramin i kofein – trenutačno podižu razinu energije
- privlačnost čokolade dijelom proizlazi iz njenog okusa – sladak, slan, gorak i kiseo okus u savršenoj ravnoteži
- pirazin, tvar koju nalazimo u mirisu čokolade, aktivira centar za užitak u mozgu
- može biti kremasta, ako vam je potrebna utjeha, ili tvrda, ako ste gnjevni zbog ljubavnog života.

Što znači žudnja za sladoledom, kavom, kolačima?

Hitna, privremena rješenja za čokoladnu ovisnost

Žudnje za čokoladom, utemeljene na nezadovoljenim žudnjama za ljubavlju, pretvaraju se u tjelesne žudnje kad sami sebi pristupamo bez ljubavi. Dani ispunjeni stresom, prezahtjevni rasporedi, nezdrava prehrana i nedovoljno tjelesne aktivnosti iscrpljuju naš serotonin i energiju. Pribjegavamo čokoladi jer se želimo osjećati bolje.

Žudnje za čokoladom moguće je privremeno prigušiti napicima koji sadrže ista stimulacijska svojstva kao i čokolada:

- Pekoe čaj. Bogat teobrominom, drugim stimulativnim sastojkom čokolade, čaj istodobno umiruje i stimulira.
- Sojino mlijeko. Sadrži golemu količinu tiramina, ali i mnoge vitamine te minerale.
- Kava. Sâm miris kave može ublažiti žudnju za čokoladom. Kad otvorite posudu s kavom ili je kuhate, osjetite ugodu jer tvar zvana pirozin kroz vaš nos pristiže u mozak. (Jeste li ikada primijetili da je miris kave bolji od njezina okusa? To je razlog!) Pirozin aktivira centar za užitak u mozgu, a njegov miris nalazimo kod svih pripadnika obitelji orašastih plodova, uključujući kavu i čokoladu.
- Tjelesna aktivnost. Aerobna aktivnost povisit će razinu serotonina, poboljšati raspoloženje, ublažiti predmenstrualne grčeve i općenito obuzdati apetit. Tjelesna aktivnost ujedno ubrzava metabolizam, što znači da tijekom dana učinkovitije sagorijevate kalorije. To ubrzavanje metabolizma nakon tjelesne aktivnosti može trajati čak dvanaest sati.

Trajno iscjeljivanje ovisnosti o čokoladi

Jedini trajni lijek za čokoladne žudnje dolazi iznutra. To znači zadovoljiti vlastitu potrebu za ljubavlju pristupajući samome sebi kao da ste najvažnija osoba na svijetu (što i jeste!). To znači reći partneru što u odnosu namjeravate prihvaćati, a što ne. To znači i ne pristati na odnos koji obuhvaća bilo koji oblik zlostavljanja.

Kad god se osjetite nevoljeno, pođite na tiho mjesto i usredotočite se na svoju nutrinu. Potražite i najmanji nagovještaj "leptirića" u trbuhu, osjećaja koji se pojavljuje, primjerice, neposredno prije otvaranja dara ili dobitka na lutriji. Svjesno proširite taj osjećaj kao da se na njemu uspinjete uvis. Uskoro ćete u srcu osjećati mekoću i toplinu. Osjećat ćete se kao da ste se zaljubili. To su osjećaji koje pokušavate doživjeti jedenjem čokolade.

Uz praksu ćete postati sposobni svakodnevno biti u stanju ljubavi. Živeći u tom stanju, uspjet ćete obuzdati apetit, a vaše lice, postupci i riječi sjat će srećom. Ujedno ćete u svoj život spontano privlačiti ljude pune ljubavi. Najvažnije je da sami sebi ponavljate sljedeće afirmacije. Najveću dobrobit postići ćete budete li ih mjesec dana ponavljali dva puta dnevno.

AFIRMACIJE U SLUČAJU ŽUDNJI ZA ČOKOLADOM
- Zaslužujem ljubav.
- Vrijedna sam ljubavi i voljena.
- Zaslužujem ljubav samo zato što sam to što jesam.
- Tražim ono što mi je potrebno u odnosima.
- Tražim, primam i slušam božansko vodstvo u odnosima.

Doreen Virtue iz knjige 'Žudnja za hranom' u izdanju Planetopije

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci