Zob - žitarica koja pomlađuje

Zob je izvrstan izvor magnezija, mangana, selena, željeza, kalcija, cinka i bakra. Zahvaljujući betaglukanskim vlaknima, postala je popularna kao namirnica koja „pegla“ bore, ali je izvrsna i u snižavanju kolesterola

Davne 1755. pisac Samuel Johnson u svom rječniku definira zob kao „žitaricu koja se u Engleskoj generalno daje konjima, a u Škotskoj ljudima“, na što su Škoti odgovorili: „To i jest razlog što Englezi imaju dobre konje, a mi zdrave ljude.“ Škoti su bili u pravu jer ova supernamirnica pomlađuje tijelo i iznutra i izvana.

Prednosti

Zob je izvrstan izvor magnezija, mangana, selena, željeza, kalcija, cinka i bakra. Zahvaljujući betaglukanskim vlaknima, postala je popularna kao namirnica koja „pegla“ bore, ali je izvrsna i u snižavanju kolesterola. Zbog vrlo visokog indeksa sitosti i niskoga glikemijskog indeksa, izvrstan je dodatak redukcijskim programima jer sprečava prejedanje, a istodobno održava razinu šećera u krvi stabilnom. Zob sadrži velike količine esencijalnih vitamina poput folne kiseline, biotina i pantotenske kiseline. Klinička istraživanja pokazuju da je kod dijabetičara koji su jeli zobenu kašu zabilježeno znatno polaganije izlučivanje šećera u krv u odnosu na ispitanike koji su unosili jednake količine riže ili kruha.

Preporuka

Razlikujemo nekoliko oblika zobi od kojih je većina dobar izbor, osim, naravno, instant-zobi.
Integralna zob – izgleda poput krupnih zrna riže i to je zob u svom najprirodnijem obliku. Izvrsna je zamjena za rižu te stoga odličan izbor za rižota, juhe i gulaše.
Zobena kaša – prešana zob u kojoj su svi važni nutrijenti ostali netaknuti, a ovakvom se obradom omogućava brža priprema. Izvrsna za doručak, ali i kao dodatak ribljim juhama i ostalim varivima.
Zobena krupica – usitnjena neprerađena zob dobrog je okusa. Priprema se jednako kao i pahuljice od žitarica; u kombinaciji s raznim orašastim plodovima, sjemenkama i voćem. Dobra je i kao zamjena za ostale vrste žitarica koje sadrže više glutena ili, pak, imaju veći glikemijski indeks.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nuricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci