Žitarice koje ne sadržavaju gluten

Netolerancija na pšenicu jedna je od najčešćih netolerancija na hranu, a taj je zdravstveni problem u porastu. Smeta li vam pšenica, najvjerojatnije ste preosjetljivi na gluten – bjelančevinu koju sadržava ta, ali i neke druge žitarice. Nije dovoljno pronaći proizvode na kojima piše 'bez glutena', važno je birati kvalitetne i punovrijedne namirnice koje pomažu osjetljivom probavnom sustavu. Evo takvih žitarica

Amarant je žitarica sitnog zrna, veoma hranjiva, supernamirnica Azteka. Američka akademija znanosti prije 25 godina uvrstila ju je među dvadeset namirnica koje svakako treba uvesti u prehranu. Izvrsna je za pripremu kaša i variva jer zgušnjava jelo. Za razliku od većine drugih žitarica, sadržava lizin, zbog čega se smatra odličnim izvorom bjelančevina. Pahuljice od amaranta izvrsnog su blagog okusa te se odlično kombiniraju s drugim pahuljicama za doručak. Brašno se rjeđe upotrebljava. Dosta je suho pa se dodaje u malim količinama.

Kukuruz se najčešće upotrebljava u obliku krupice za kruh, pogače i deserte. Jelima daje prekrasnu boju te slatkasti, puni okus. Kukuruzne pahuljice dobar su izbor za doručak i užinu.

Proso je žitarica bogata mineralima, vitaminom B i vlaknima. Izvrsna je u kašama, kroketima, juhama i kombinacijama s povrćem, a dodaje se i u deserte. Brašno je suho i stoga ga uvijek treba kombinirati s još nekom vrstom brašna ili škrobom koji ima svojstvo spajanja.

Smeđa riža veoma je bogata vitaminima B skupine i jedina je žitarica koja sadržava vitamin E. Smeđa riža kratkog zrna ide u većinu mojih recepata, no tu su i druge vrste, poput slatke riže, divlje riže, basmati ili jasmin riže, i sve su izvrsne. Rižine pahuljice mogu se naći u dva oblika: prešane poput zobenih, ali i napuhane, slatkastog okusa, koje možete preliti mlijekom ili od njih napraviti hrskave pločice. Rižino brašno daje hrskavost, svijetlu boju i dobar okus biskvitima, keksima i tijestu za pite.

Heljda je posebno bogata vitaminima B skupine i mineralima, a slično amarantu, sadržava više lizina od drugih žitarica. Od nje se pravi tjestenina soba (tradicija Dalekog istoka), a zrno se kuha u različite kaše, variva i juhe. Heljdino je brašno mekano i aromatično, zbog čega je dobro za palačinke.

Kvinoja je majka žitarica starih Inka. Najhranjivija je žitarica. Sadržava više kalcija od mlijeka i više bjelančevina, nezasićenih masnih kiselina i ugljikohidrata od bilo koje druge žitarice. Sjajna je u juhama, varivima, kombinacijama s povrćem i salatama. Pahuljice od kvinoje veoma su ukusne. Od kvinojinog brašna mogu se pripremiti palačinke i kolači, ali kako ima jak miris, obično se kombinira s drugim vrstama brašna blažeg mirisa.

Jadranka Boban Pejić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci