Pretvorite gotovo svako jelo u delikatesu i to bez soli. Tri namirnice će vam pomoći u tome

Uzeli ste zalogaj jela kojem nedostaje okusa. Koji je vaš prvi instinkt?
Ako ste mislili dodati sol, definitivno niste jedini. I dok prava količina soli može od bezokusnog jela napraviti deliciju, previše soli može štetiti organizmu. Umjesto da sol koristite kao rješenje za problem, pokušajte s ove tri lako dostupne namirnice

Uključivanje različitih prirodnih okusa može spriječiti da jelo bude bezokusno. Osim začina, kuharica i nutricionistica Serena Poon, kaže da se oslanja na ova tri sastojka kako bi gotovo svaki obrok imao bolji okus:

1. Avokado

"Avokado je bogat nizom vitamina i minerala poput folata, vitamina E i K, kalija, riboflavina i bakra", kaže Poon. "On je također odličan izvori vlakana i omega-3 masnih kiselina."
I ne, od avokada se ne može napraviti samo tost ili guacamole (ali i oni su izvrsni.) Poon voli dodati avokado u slane juhe i salate, kao i u slatke smoothieje i slastice. Masno voće dodaje bogatu i kremastu teksturu, kaže ona za mbg, i visoku dozu hranjivih sastojaka.

2. Orasi

"Šaka oraha izvrstan je izvor proteina, omega-3 masnih kiselina, mangana, bakra, fosfora i nekih vitamina B skupine", kaže ona.Orasi su sami po sebi zalogaj za srce i crijeva. Izvrsni su i za dodavanje u obroke, za dodatne pogodnosti, a istovremeno poboljšavaju teksturu i okus vašeg jela. Niste sigurni gdje ih koristiti?

"Orasi dodaju hranjive sastojke raznim jelima, uključujući bilo koji topli ili hladni obrok za doručak", kaže Poon. "Razmislite: zobene pahuljice ili açaí zdjela, salate, predjela, umaci, pesto, čak i kao dodatak za desert."

3. Borovnice

"Borovnice su jedna od namirnica bogatih antioksidansima, a sadrže i vitamine C i K te mangan", kaže Poon za mbg. Budući da su istodobno trpke i slatke, ovo voće može nadopuniti niz okusa. "Samo nekoliko borovnica može dodati malo slatkoće jogurtu, zobenim pahuljicama, smoothiejima, pekarskim proizvodima, pa čak i salatama."

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci