Zašto je važno jesti plavu hranu?

Plava boja plodova poput borovnica, grožđa i šljiva potječe od biljnih pigmenata antocijanina ili antocijana koji pripadaju skupini flavonoida...

Obilje antioksidansa

„Antocijani, kao i mnogi drugi flavonoidi, imaju snažan antioksidacijski učinak pa u organizmu djeluju zaštitno i protuupalno. Niz istraživanja pokazao je da antocijani jačaju imunosni sustav i smanjuju rizik razvoja srčano-žilnih bolesti i raka“, kaže klinička nutricionistkinja doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskoga društva nutricionista i dijetetičara.

Pritom ističe da su plave namirnice samo dio spektra kojim bismo trebali zašareniti prehranu. „Klorofil daje zelenu boju, rajčica i lubenica su crvene zbog likopena, kukuruz je žut od ksantofila, mrkva i marelica narančaste su zahvaljujući beta-karotenu... Popularna teorija da treba jesti u duginim bojama poznata je od davnina. Primjerice, prema ajurvedskoj filozofiji prehrane, u svakom obroku trebaju biti zastupljene barem četiri boje”, navodi nutricionistkinja.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci