Za i protiv sirovojedstva

Sirovojedstvo se temelji na unosu sirovih namirnica zbog mnoštva vrijednih enzima i hranjivih tvari blagotvornih za organizam koji se djelomično ili potpuno uništavaju kuhanjem. To, naravno, ne znači da sirovojedstvo potpuno isključuje kuhanje, nego se hrana spravlja na temperaturi do 48 ˚C. Takav tip prehrane prednost daje mnoštvu voća, povrća, klica, sjemenki, začina, prirodnim zaslađivačima, hladno prešanom ulju...

ZA Namirnice koje se jedu u ovom režimu imaju manje soli, zasićenih masti i bogate su biljnim vlaknima. Od brojnih istraživanja koja se odnose na vegetarijanstvo vrlo mali broj njih fokusira se na sirovojedstvo pa moramo pričekati da znanstvena istraživanja sa sigurnošću potvrde prednosti takve prehrane.

Neka izvješća, međutim, sugeriraju da sirovojedstvo može prevenirati različite tumore poput karcinoma mokraćnog mjehura, jednjaka i želuca. Sirovojedstvo pomaže u skidanju suvišnih kilograma, što za posljedicu ima uravnoteženu razinu masti u krvi i smanjen loš LDL kolesterol.

PROTIV Sirovojedstvo zahtijeva dosta vremena za pripremu hrane. Da biste se tako hranili, potrebno je financijski uložiti u dehidrator, termometar za hranu, sokovnike i blendere.

Unos kupusnjača, poput brokule i prokulica, u sirovom obliku štiti od karcinoma mokraćnog mjehura, no to može biti kontraproduktivno za žene s problemima štitnjače jer te namirnice narušavaju sintezu hormona štitnjače.

Osobama s dijabetesom i sklonima hipoglikemiji te djeci ne preporučuje se takav tip prehrane. Pobornici sirovojedstva bit će skloniji nedostatku vitamina B12, vitamina D, omega-3 masnih kiselina, željeza, kalcija i cinka. Stoga se osobama s anemijom, trudnicama i onima s problemima koštanog sustava ono ne preporučuje. Kod nekih žena može dovesti i do nagloga gubitka na kilaži te amenoreje.

Lejla Kažinić Kreho, nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci