Vegetarijanstvo kao dobra odluka?

Jeste li donijeli koju novogodišnju odluku? Da ćete se zdravije hraniti, smršavjeti i učiniti pozitivne promjene - za sebe, druge, okoliš ili životinje? Udruga Prijatelji životinja predlaže novogodišnju odluku koja objedinjuje želju za dobrim zdravljem i izgledom, kao i potrebu da pomognemo drugima i postanemo bolji

„Zašto ne biste u novu godinu ušli kao vegetarijanac ili, još bolje, vegan? Tom odlukom najviše se i najučinkovitije može utjecati na vlastito zdravlje i dobar izgled te na druge ljude, okoliš i životinje“, pozivaju Prijatelji životinja, udruga koja godinama radi za dobrobit životinja, ali time i, posredno, ljudi.

Raznolika veganska prehrana osigurava sve hranjive sastojke potrebne za dobro zdravlje, poručuju nam u svom novogodišnjem pozivu, dodajući kako je ova prehrana, temeljena na cjelovitim namirnicama, s obiljem svježeg voća i povrća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, siromašna šećerom i mašću, pa pomaže i održavanju željene težine. 

Osim što je zdrava, ona potiče suosjećanje prema drugim bićima jer iz korijena mijenja pogled na svijet i cijeni živote tisuća životinja koje svakodnevno skončavaju u klaonicama, napominju Prijatelji životinja. „Promjena prehrane stvara divan osjećaj zbog pozitivnih učinaka na zdravlje i zbog porasta energije, ali i zbog spašenih životinja i očuvanja okoliša. Time svatko postaje dio velike svjetske zajednice osviještenih suosjećajnih pojedinaca, koja se nezaustavljivo širi.

Novogodišnja odluka tako može biti revolucionarna za pojedinca i društvo, donoseći veliku i konkretnu promjenu, na dobrobit drugih živih bića i planeta koji dijelimo“, napominju u udruzi. Kako pojašnjavaju, veganski način života uključuje i izbjegavanje kože, krzna, vune i svile, proizvoda testiranih na životinjama, kao i mjesta gdje se životinje zatočuju ili koriste za zabavu.

Novogodišnja odluka, preporučuju, može biti i, za početak, odluka da se pročita dobra knjiga o veganstvu, ili učini neki drugi korak prema prehrani i načinu života koji može nabolje promijeniti život svakog pojedinca i spasiti svijet u kojem živimo.

Na stranicama udruge, www.prijatelji-zivotinja.hr i www.vegan.hr, pregršt je informacija koje ovakvim novogodišnjim odlukama mogu pomoći, dok Prijatelji životinja organiziraju i radionice o veganskom pripremanju hrane.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci