Vegetarijanci sporije stare?

Pet pravila o prehrani koja će vam pomoći da ostanete zdravi i mladi

Tijekom povijesti ljudskog roda velika se pozornost pridavala uravnoteženoj prehrani. Prije pet-šest tisuća godina indijski mudraci govorili su da se kruta hrana treba piti (tj. dobro sažvakati), a tekućina jesti (tj. svaki gutljaj dobro promućkati u ustima). Pravilna prehrana ima važnu ulogu u liječenju i održavanju zdravlja opskrbljujući tijelo potrebnim prehrambenim sastojcima i obnavljajući organe.

Jedite samo kad ste gladni i održavajte umjerenost u jelu. Prejedanje uzrokuje probavne smetnje i bolesti jer se energija koju tijelo treba za obnovu troši na probavu. Nemojte jesti ako ste lošeg raspoloženja – osjećaji koji nama vladaju za vrijeme obroka preslikavaju se na hranu koju unosimo pa ih time pojačavamo.
Mnoge bolesti današnjice, poput gojaznosti, dijabetesa, problema sa srcem i visokim tlakom korijene imaju u vrsti hrane koju uzimamo i načinu na koji je pripremamo i obrađujemo.

Zato je važno izgraditi naviku jedenja svježe hrane. Klice, sirovo voće i povrće te salate živa su hrana i pružaju puno više dobrobiti nego kuhana hrana. Kvalitetna prehrana pomaže višestruko – u borbi protiv upala, uklanjanju bolesti, gubljenju suvišnih kilograma, boljem suočavanju sa stresom te održavanjem tijela zdravim i aktivnim.

Polagano i svjesno objedovanje u današnjem užurbanom životnom stilu može se činiti kao luksuz. No prisjetimo se da sve religije i kulture imaju tradiciju molitve prije obroka. Jedan od važnih razloga jest to što ona smiruje um i pomaže razviti osviještenost o okusu i unesenoj količini hrane, a upravo je to iznimno važno za dobru probavu i povoljne učinke hrane na tijelo i um.

Za usporavanje starenja prirodna medicina preporučuje vegetarijansku prehranu. Uzimanjem mesa povećava se unos toksina i puno se više energije troši na njegovu probavu. Prema nekim znanstvenim istraživanjima meso uzrokuje prekomjerno taloženje kristala mokraćne kiseline u tijelu, što može uzrokovati bolesti poput reumatizma, bubrežnog kamenca, gihta i žučnog kamenca.

Hrana utječe na stanje uma – svježa i cjelovita hrana je živa i puna energije te naš um čini kreativnim i pozitivnim. Pogrešne kombinacije namirnica (čak i svježih), poput slatkog (banana) ili suhog voća s kiselim voćem (ananas, kivi, šipak, naranča) ili pak kombinacija lubenice i dinje s bilo kojim drugim voćem, te industrijski obrađena hrana, uzrokuju usplahirenost uma.

Prije svakog obroka zahvalite Bogu, svemiru ili prirodi na hrani koju namjeravate pojesti. Osvijestite svaki zalogaj, odgonetnite svaku nijansu okusa. Neka se svaki trunak progutane hrane pretvori u eliksir života koji će vaše tijelo dugo činiti zdravim i mladolikim.

Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci