Uravnotežite organizam pravim okusima

Prema ajurvedi hrana se sastoji od šest okusa - slanog, slatkog, ljutog, kiselog, gorkog i oporog. Svaki okus ima svoja posebna svojstva i različito djelovanje na naše zdravlje. Kombiniranje tih šest okusa u potpunosti ovisi o našem tipu tijela

Okus potiče pranu, a ona potiče agni ili probavnu vatru. U slučaju da okus hrane nije odgovarajući, probavna vatra neće dobro obaviti svoj posao. Zbog toga je ajurvedsko kuhanje prava vještina, znanost za sebe, kojom se spaja prava količina sastojaka i začina za pravi okus.

Razumijevanjem okusa i njihova utjecaja na naše doše i metabolizam, možemo izabrati hranu koja će imati najbolji utjecaj na naše tijelo, emocije i misli i tako dovesti organizam u ravnotežu.

Vata, pitta, kapha, koji ste tip?

Slani okus sastoji se od elemenata vatre i vode i ima vruću, vlažnu i masnu prirodu. Ne preporučuje se kapha i pitta tipovima. Oni bi trebali unositi sol u manjim količinama. Ali ako ste vata tip, slana hrana je dobra za vas. Sol čisti organizam, potiče apetit i probavu, poboljšava okus hrane i regulira krvni tlak. Zbog prekomjernog unosa soli mogu nastati brojne kožne bolesti, kardiovaskularne bolesti, upalni procesi, prijevremeno starenje kože i vlasišta te visok krvni tlak.

Sladak okus sastoji se od elemenata zemlje i vode, povećava kapha, a smanjuje pitta i vata doše. Sladak okus je težak, hladan, uljast. Njeguje stanice kože, kosu i zglobove, dobar je za živce, potiče rast i razvoj. Višak slatkog može ugušiti probavne kanale, a njegova hladna priroda suzbija probavnu vatru.

Kiseli okus sastoji se od elemenata zemlje i vatre. Povećava pitta i kapha doše, a smanjuje vatu. Kiseli okus je težak, vruć, uljast. Pojačava probavnu vatru, potiče apetit i probavljanje hrane, stimulira izbacivanje toksina i smanjuje grčeve. Ako je previše prisutan u tijelu, uzrokuje gastritis, čir, upale, česte stolice i ostale pitta poremećaje.

Ljuti okus sastoji se od elemenata vatre i zraka te povećava pittu i vatu, a smanjuje kaphu. On je vruć, lagan i suh, a nalazi se uglavnom u začinima. Ljuto djeluje poticajno na probavne enzime, povećava apetit i ubrzava metabolizam.

Gorak okus sastoji se od elemenata zraka i etera. Povećava vatu i smanjuje pittu i kaphu. Gorak okus je hladan, lagan, suh, a nalazi se u gorkom zelenom lisnatom povrću (špinat, maslačak), voću (grejp), ljekovitom bilju (pelin) i začinima. Gorko čisti organizam, potiče mršavljenje, poboljšava izgled kože, stimulira rad probave, poboljšava rad jetre, smanjuje ljutnju i mlitavost.

Opori (trpki) okus povećava vatu, a smanjuje pittu i kaphu. Oporo nalazimo u mahunarkama i žitaricama, povrću (brokuli, šparoge), voću, začinima, kavi, čaju, medu. Opori okus je hladan, lagan i suh. U malim količinama pomaže zaustavljanju proljeva i krvarenja, posjeduje protuupalna svojstva, čisti krv i pomaže zacjeljivanju rana.

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci