U potrazi za zdravim mesom

Uživanje u mesu ne mora biti loša prehrambena navika, sve dok ga umjereno unosimo, jedemo što manje mastan komad i, naravno, komad koji nije zagorio. Idealan izbor bio bi ekološki komad mesa koji ne sadrži kemikalije, hormon rasta i antibiotike. Takvo se meso može prepoznati po nekim značajkama

Za mišićnu masu muškaraca

Meso sadrži visokokvalitetne proteine, zasićene masti i kolesterol, što održava zadovoljavajuću razinu testosterona, naročito važnu za mišićnu masu muškarca. Crveno meso odličan je izvor cinka, vitamina B12 i željeza. Ako je ekološko, nije ga loše povremeno imati na jelovniku. Ali pojedemo li meso uzgojeno brzim, modernim metodama, unosimo herbicide i pesticide, više zasićenih masti, hormona rasta i antibiotika. Sve to jetra moraju preraditi u spojeve koji više nisu opasni za nas i pripremiti ih za uklanjanje iz organizma, što je doista naporan posao.  

Životinja koja se slobodno kreće na otvorenom, kako joj je priroda i namijenila, jede travu te tako unosi klorofil, osnovni element u fiziologiji biljke koju zato nazivaju i biljnom krvi. Klorofil je bogat magnezijem, čija je forma slična našem hemoglobinu, te ostalim fitonutrijentima, zbog čega je meso životinja uzgojenih na otvorenom bogatije omega-3 esencijalnim kiselinama (150 mg/115 g mesa).

Kemikalije na našem tanjuru

Životinje u intenzivnom uzgoju stoje stisnute jedna uz drugu, bez prostora za kretanje, i jedu ono što se stavi pred njih, a najčešće su to žitarice uzgojene pomoću herbicida i pesticida. Te kemikalije na kraju završe na našim tanjurima! Zdrav omjer omega-6 i omega-3 esencijalnih masnih kiselina iznosi 2:1, a meso životinja hranjenih žitaricama uopće ne mora sadržavati omega-3 masne kiseline, ali zato sadrži hormone rasta i antibiotike.

Meso životinja hranjenih travom sadržavat će upola manje zasićenih masnih kiselina, zbog čega sadrži manje kalorija i, što je još važnije, zdravije je za naš krvožilni sustav. Prehrana takvim mesom omogućuje unos čak tri puta više vitamina A i E te do pet puta veći unos konjugirane linolenske kiseline (CLA). CLA je tvar koju proizvode krave i drugi preživači od trave koju pasu. Više od 300 istraživanja potvrdilo je da ova masna kiselina povoljno djeluje u terapiji karcinoma i dijabetesa te u očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava.

Savjete za kupnju mesa pronađite ovdje

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci