Tri supernamirnice koje svi imamo kod kuće

Nakon što joj je dijagnosticirana fibromialgija, australska holistička nutricionistkinja Lee Holmes svoj je jelovnik obogatila ovim protuupalnim i iscjeljujućim namirnicama koje su joj, uz promjenu prehrambenog režima, pomogle da ozdravi i osjeća se bolje nego prije...

Australska holistička nutricionistkinja Lee Holmes život obilježen tegobama kronične bolesti zamijenila je dobrim osjećajem u vlastitom tijelu. Više energije i kvalitetno zdravlje donio joj je pomno osmišljen supercharged princip prehrane i ove tri "supernamirnice" kojima svakodnevno začinja omiljena jela.

Češnjak

Potiče rast bijelih krvnih stanica, boraca protiv bakterija i virusa, a dokazano je da usporava rast štetnih bakterija i gljivica. Svježi češnjak najbolji je odabir ako tražite antibakterijsku i antivirusnu alternativu antibioticima. Ujedno, pokazalo se da svježi češnjak, jednako kao i onaj u prahu, snižava LDL kolesterol i povišeni krvni tlak.

Đumbir

Kroz stoljeća i do dana današnjeg koristi se kao medicinska biljka, za tretiranje mučnine i jutarnje mučnine tijekom trudnoće, za tzv. morsku bolest ili bolest putovanja, poboljšanje probave i smanjenje napuhnutosti. Dnevna doza ekstrakta đumbira pokazala se odličnom za ublažavanje bola i upalnih procesa uzrokovanih osteoartritisom.

Kurkuma

Njena su ljekovita svojstva potvrdili znanstvenici, a smatra se moćnim protuupalnim lijekom zahvaljujući aktivnoj supstanciji kurkuminu. Kurkumin pomaže kod LDL kolesterola i drugih bolesti na dva načina: djeluje kao antioksidans kako bi spriječio oksidaciju LDL kolesterola, održavajući ga na onoj razini koja je korisna, a ne štetna, i povećava LDL receptore, pa tako sprečava predugo trošenje LDL kolesterola u krvotoku. Kurkuma ujedno štiti masnoće od oksidacije prilikom kuhanja, jednako kao što štiti naše tijelo od oksidacijskog stresa dok jedemo skuhano jelo.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci