Treba li kupovati hranu koja nije iz našeg podneblja?

Je li podrijetlo namirnice važnije od njezine nutritivne vrijednosti, odnosno, koliko nam treba hrana koja raste u egzotičnim krajevima?

Goji bobice s Himalaje jedna su od supernamirnica popularna u čitavom svijetu

Goji bobice s Himalaje jedna su od supernamirnica popularna u čitavom svijetu

Puno više pažnje polažemo nutritivnoj vrijednosti namirnica nego njihovom podrijetlu, upozorava Amerikanka Katheryn Gronauer, certificirani zdravstveni coach. Kupujemo, primjerice, tropske acai ili himalajske goji bobice jer imaju odličan sastav, a pritom ne razmišljamo o tome da živimo u potpuno drugačijoj klimi od one u kojoj one rastu. Ako namirnica ne raste u regiji u kojoj živimo, prema tzv. teoriji energije hrane iz kineske medicine, ona nam neće dati vrstu energije koju trebamo.

Kako objašnjava Gronauer, biljke koje se uzgajaju u toplijoj klimi priroda je stvorila tako da pomažu tijelu iznutra ga hidratizirajući i hladeći, dok one koje rastu u hladnijoj klimi, poput korjenastog povrća, griju tijelo. „Bez obzira na nutritivnu vrijednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno uzgojene i sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskim uvjetima“, naglašava Gronauer.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci