Strategije za ubrzavanje metabolizma

Prema preporuci Lejle Kažinić Kreho, nutritivna strategija za ubrzavanje metabolizma trebala bi se sastojati od sljedećih elemenata:

Dr. Lejla Kažinić Kreho

Dr. Lejla Kažinić Kreho

  • Povremeni post
  • Maksimalno izbjegavanje šećera – Ako ne možete bez slatkoga, onda slatko trebate jesti odmah nakon tjelesne aktivnosti jer ćete ga učinkovitije sagorjeti
  • Umjerenu tjelovježbu – istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu The International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity (Međunarodni znanstveni časopis za bihevioralnu nutriciju i fizičku aktivnost), sugerira da je dnevna umjerena tjelovježba mnogo važnija za inzulinsku osjetljivost i iskoristivost glukoze, a time i smanjivanje mogućnosti debljanja, negoli intenzivna i iscrpljujuća tjelovježba. Bolje je vježbati kraće, ali češće.
  • Birajte bezglutenske žitarice poput kvinoje, amaranta, heljde.
  • Jedite avokado, laneno, maslinovo i kokosovo ulje jer pomažu bržem sagorijevanju ugljikohidrata u potrebnu energiju koju iskorištavaju mišići, umjesto da se deponiraju kao nova mast.
  • Birajte hranu koja potiče mršavljenje poput jabuke (sadrži pektin koji se veže za vodu, u želucu stvara želatinoznu masu te tako izaziva sitost), graha (ima niski glikemijski indeks te sprečava prejedanje), jaja (zbog visoke razine proteina stvaraju sitost i osiguravaju stabilnu razinu energije), badema (kombinacija masnoća i proteina izaziva sitost i sprečava debljanje), đumbira (ubrzava metabolizam, tj. potrošnju energije).
  • Birajte hranu visokog indeksa sitosti – S.I., ali vodeći računa o njenom niskom glikemijskom indeksu (pogledajte okvir o indeksu sitosti).
  • Ne preskačite doručak – Statistike potvrđuju da jedna od šest osoba ne jede doručak. Nutritivno izbalansiran doručak prevenira abdominalnu debljinu tako što ubrzava sagorijevanje kalorija te održava zdravu razinu šećera u krvi od samog jutra, a to sprečava kasnije prejedanje. Žuri li vam se pa nemate vremena za zdravi doručak? Uzmite bananu  i šaku orašastih plodova.
  • Jedite zelene alkalne namirnice – Prema nedavnom istraživanju u Velikoj Britaniji, provedenom na uzorku od više od 12.000 osoba, zeleno alkalno povrće ne pomaže samo tjelesnom nego i mentalnom zdravlju. Visoka razina energije i optimizam pomažu nam da lakše kontroliramo unos kalorija.
  • Ne zaboravite piti vodu jer voda hidrira, potiče izbacivanje toksina i viška šećera, jača koncentraciju i alkalizira tijelo.

Namirnice koje potiču mršavljenje

10 namirnica s najvećim indeksom sitosti

Kako pripremiti obrok visokog indeksa sitosti, a niskog glikemijskog indeksa?

Pravilno tempiranje obroka - put do idealne težine

Hrana za mršavljenje - plan regulacije težine Lejle Kažinić Kreho

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci