Što su biljni mezonutrijenti?

Već poznati antioksidansi iz takozvane superhrane – poput kurkumina iz kurkume, antocijanina iz bobičastog voća, likopena iz rajčice – u zapadnoj Europi, Americi i Australiji sve se češće nazivaju mezonutrijentima. Doznajte više...

Na grčkome prvi dio riječi: mezo (grč. mésos:) znači srednji, pa se pojmom mezonutrijenti želi istaknuti da je neka namirnica upravo zbog tih sastojaka izuzetno dobra, i to za jačanje imuniteta, podizanje energije, uravnoteženje šećera i krvnoga tlaka, usporavanje starenja, zaštitu od raka i slično. Mezonutrijenti se sve češće izdvajaju iz „matičnih“ namirnica u obliku koncentrata jer je sve raširenija tvrdnja da su u visokim dozama mnogo učinkovitiji nego u izvornom, neprerađenom obliku.

Osim već spomenutih kurkumina, antocijanina i likopena, popularni mezonutrijenti su EGCG (epigalokatekin galat) iz zelenoga čaja, safranal iz šafrana, berberin iz žutike, fikocijanin iz spiruline i PQQ (pirolokinolin kinon) koji se dobiva iz biljnih izvora, npr. soje, zelenoga čaja, kivija, papaje.

Magistra farmacije Malči Rogoznica, vlasnica zagrebačke specijalizirane prodavaonice lijekova i medicinskih proizvoda Malči Viola, upozorava da bez obzira na to koliko neki suplementi mogu biti korisni, najprije se trebamo zapitati zašto bismo ih uopće uzimali. Ako smo čuli da podižu imunitet, smanjuju umor ili pak smanjuju šećer u krvi, je li to dovoljan razlog?

„Na tržištu se nudi svašta jer ne postoji sveobuhvatna kontrola kvalitete. Stoga stalno iznova trebamo osvješćivati činjenicu da reklama proizvoda ili preporuka poznanika ne mogu biti pouzdan vodič za kupnju. Nema smisla koristiti neki preparat bez preporuke stručnjaka koji mogu procijeniti i kvalitetu preparata i vaše zdravstveno stanje.

Trebate li ili ne trebate koristiti dodatke prehrani, ovisi o tome kako živite, kakve tegobe imate, koje lijekove i druge suplemente već uzimate – jer sve je to u interakciji. Uzmimo kao primjer kurkumin: on je općenito dobar za zdravlje, ali zbog njegove nekontrolirane dugoročne primjene mogu nastati žučni kamenci“, upozorava farmaceutkinja Rogoznica.

Smatra da organizam treba ponajprije redovito čistiti, a ne pretrpavati preparatima i očekivati da će oni riješiti probleme. Slikovito uspoređuje ljudsko tijelo s prepunim ormarom – ako ne pospremite stvari koje su već u njemu, kako ćete dodati nove?

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci