Što je karakter hrane i kako djeluje na nas

Naš karakter je ono što činimo kada mislimo da nas nitko ne gleda, kaže američki pisac H. Jackson Brown, Jr. Ima li hrana karakter, o čemu on ovisi i kako karakterom hrane djelujemo na svoj organizam i vlastiti karakter otkriva naša suradnica Jasna Šafar

Kao što na formiranje ljudskog karaktera utječu mnogi faktori kao što su forma tijela, fiziološki ritmovi, obrasci, jake strane i slabosti, urođene karakteristike živčanog sustava, iskustva i ponašanje te svaka poduzeta akcija koja je naš jedinstven energetski potpis, tako je i svaka namirnica jedinstvena.

Sve što konzumiramo ima povijest i bogatu energetsku strukturu. Ima svoj oblik, boju, okus. To je ono što možemo vidjeti i osjetiti na nepcu, no svaka namirnica ima i karakter, što uglavnom ne možemo percipirati sa svojih pet osjetila. Međutim, povežemo li se dublje s hranom na svojevrstan način osjetit ćemo i njen energetski potpis.

Što utječe na karakter hrane

Na formiranje karaktera hrane utječu brojni faktori. Osnovni su: smjer rasta (prema dolje i prema gore, prema unutra i prema van), brzina (veća ili manja) i ritam rasta (pravilan i nepravilan). Na karakter hrane utječe i njen temperament koji se izražava u terminima vlažnosti (suha, mokra) i temperature koja gradira (vruća, topla, sobne temperature, hladna, ledena). Hrana biljnog porijekla, primjerice, nakon što je uzgojena pa ubrana ili izvađena iz zemlje, prolazi i daljnji proces promjene - čuvanje, skladištenje, kombiniranje s drugom hranom, različite metode pripreme (pranje, guljenje, rezanje, grijanje, pirjanje, kuhanje, pečenje, kiseljenje, smrzavanje...).

Osim tih operativnih intervencija, hrana je u kontaktu i s energijom ljudi koji su sudjelovali u njenu životnom putu. Od ljudi koji su pripremali tlo za uzgoj, uzgajali je, brali, prevozili, skladištili, prodavali, odabirali, kupili, pripremali i na kraju pojeli.
Kada vam se javi želja za određenom hranom, na vrlo suptilnoj razini javlja se potreba iskušavanja energetskih kvaliteta te hrane.

Okusi i njihova veza s organima

U energetici hrane vrlo je važna priroda okusa - slatkog, gorkog, kiselog, ljutog i slanog. Kvaliteta svakog od tih okusa varira u stupnju intenziteta. Neka hrana može biti jako slatka, a druga suptilno slatka i blago kisela. Svaka ima dominantan jedan okus i često jedan ili više suptilnih okusa.

jasna šafarJasna ŠafarTradicionalna kineska medicina dokazuje kako okusi biraju put do organa i sustava u ljudskom tijelu. Svaki okus ima tendenciju ulaska i rezoniranja u jednom ili više organa u tijelu.
Slatko: učinak smirivanja, ublažavanja, opuštanja. Efekt taloženja, zaobilaženja. Tendencija ispunjavanja praznine i ispunjavanja toplinom. Slatki okus povezan je sa slezenom i gušteračom. Namirnice dominantno slatkog okusa: mrkva, cikla, žitarice, svježe i sušeno voće, javorov sirup, med.
Gorko: efekt sušenja, čišćenja, isparavanja, stezanja. Tendencija stvaranja i praznine i punine. Povezano je sa srcem i tankim crijevom. Namirnice dominantno gorkog okusa: neke vrste zelenog povrća, neko korjenasto povrće, začinsko bilje, kava, čaj.
Kiselo: efekt stezanja, stremljenja prema gore, gužvanja, nabiranja, mežuranja, poput izraza lica dok jedete limun. Kiselo ima tendenciju ispražnjavanja i hlađenja. Povezano s jetrom i žuči. Namirnice dominantno kiselog okusa: limun, limeta, ukiseljeno povrće.
Ljuto: efekt raspršivanja, otpuštanja, stimuliranja, uzbuđivanja. Tendencija brzog ispražnjavanja pretrpanosti, zagrijavanja u početku, a kasnije hlađenja. Povezano je s plućima i debelim crijevom. Namirnice dominantno ljutog okusa: luk, češnjak, đumbir, papar, čili.
Slano: efekt omekšavanja, gipkosti, energiziranja, zadržavanja, pohranjivanja. Tendencija i punjenja i pražnjenja. Povezano je s bubrezima i mjehurom. Namirnice dominantno slanog okusa: morska sol, sušena i dimljena hrana.

Često se ta povezanost pogrešno tumači kao da su okusi blagotvorni za te organe. Oni nisu ni "dobri" ni "loši", samo proizvode energetski učinak koji se odražava u kvaliteti punjenja ili pražnjenja organa, ovisno o njegovu stanju koje može biti prazno, puno ili uravnoteženo.

Kakve veze ima naš karakter s omiljenim okusima

Slikovito rečeno, ljuta hrana po prirodi raspršuje i odvodi nagomilanu energiju. Ako su nečija pluća ispunjena nakupljenom energijom, ljuti okus može potaknuti raspršivanje te kondenzirane energije. S druge strane, ako su pluća energetski iscrpljena, okus ljutine neće biti od podrške, čak može naštetiti postojećem stanju. S energetskog aspekta pet okusa nisu statične i fiksne kategorije s jednom namjenom. Svakodnevna prehrana trebala bi se bazirati na uravnoteženoj prisutnosti svih pet okusa u jelovniku.

Zaustavite se na trenutak. Primijetite kako se osjećate. Jeste li ljuti, ogorčeni, razdragani, nasmijani, stisnuti, zabrinuti, prestrašeni… ? U kojem dijelu tijela to osjećate? Primijetite to. Nekoliko puta duboko udahnite, zadržite dah na trenutak i duboko izdahnite. Pitajte li tijelo što mu je potrebno, koji okus želi, dat će vam nepogrešiv odgovor. Ono vam samo želi pomoći da ga dovedete u balans.

Igrajte se. Promatrajte koje okuse preferiraju osobe iz vašeg okruženja. Možda će vam crte njihovog karaktera postati jasnije ili ćete spoznati nešto novo o njima?
"Naš karakter je ono što činimo kada mislimo da nas nitko ne gleda", H. Jackson Brown, Jr.

Jasna Šafar, kvantni vodič, www.quantum.com.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci