Stephan Domenig: Zašto alkalna hrana liječi?

Austrijski liječnik Stephan Domenig, autor knjige Alkalna prehrana (Školska knjiga) prije više od 25 godina upisao je studij medicine s ciljem da spozna suštinski razlog zašto ljudi obolijevaju. Nezadovoljan znanjem koje je dobio na fakultetu, počeo je istraživati holističke pristupe, a najviše su ga nadahnule iscjeliteljske tehnike poput chi gonga i joge. Kada mu je u ruke dospjela knjiga dr. Franza Xavera Mayra Temelji dijagnoze bolesti probavnog sustava, dobio je odgovore na mnoga neodgovorena pitanja, shvatio je filozofiju probave, stekao znanje o lužnatim i kiselim namirnicama te opasnostima koje ‘kiseli’ način života donosi. Danas je Stephan ravnatelj prestižne klinike F. X. Mayr & Health Center, a s nama je podijelio nekoliko savjeta za sretniji i zdraviji život

Pravilni omjer kiselog i lužnatog

Liječenje crijeva i pravilna prehrana temelj su ozdravljenja. Naš pristup zdravlju u Centru možemo sažeti u jednoj ključnoj riječi – ravnoteža. U mišićima, riječ je o napetosti i opuštenosti. U prehrani, riječ je o odnosu između lužnatog i kiselog u omjeru 2:1.

Lužnate namirnice (avokado, bundeva, lisnato povrće, kokos, đumbir, amarant...) i kisele namirnice (meso, rafinirana ulja, masti, šećer, brašno, alkohol...) konzumirane u pravilnom omjeru omogućavaju bolju funkciju organa, čišći probavni sustav i kožu te više energije. Nažalost, danas preveliku zakiseljenost organizma možemo zahvaliti suvremenoj prehrani koja nije raznovrsna i balansirana na ovaj način te tako remeti naše zdravlje.

Važnost lužnatih namirnica u prehrani

Nije potrebno ograničavati se i strogo birati ono što ćemo jesti, nego je važno postati svjestan onoga što je dobro za naše tijelo. To se zove svjesno jedenje. Tada znamo koliko nam je čega potrebno, tada nam hrana budi radost – jer hrana bi, osim dobrog okusa, dakako, trebala sadržavati i radost!

20 najboljih alkalnih namirnica

Ravnoteža

Ne trebate se stalno suzdržavati u konzumiranju delicija. Važno je samo održati ravnotežu između dana kad jedemo i pijemo u većim količinama, te dana kad čistimo i regeneriramo svoj organizam. Predlažem da što više hodate na čistome zraku i da se što više smijete.

Neka vaša proljetna odluka bude težnja da izoštrite osjetila, da u svakom danu vrijeme posvetite sebi kako biste osjetili što vam uistinu čini dobro i što vam služi. Vjerujte tom nepogrešivom instinktu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci