Šećer i kiselost tijela

Svi volimo slatko, no često u organizam unesemo previše šećera i ne znajući jer se šećer dodaje u namirnice u kojima ga najmanje očekujemo, poput kruha. Šećer uzrokuje kiselost tijela koja izaziva brojne bolesti i poremećaje. U novoj Sensi, siječanj 2015., pročitajte kako šećer remeti tjelesne sustave i iza kojih se sve nerazumljivih naziva krije na deklaracijama, a najprije otkrijte vezu šećera i kiselosti tijela

Koncept o neuravnoteženom unosu kiselih i lužnatih namirnica u organizam prvi put se pojavio davne 1933. godine kada je njujorški liječnik William Howard objavio knjigu A New Health Era u kojoj je tvrdio da su sve bolesti uzrokovane autointoksikacijom, tj. pretjeranom kiselošću u tijelu.

Ako u našoj prehrani ima previše kiselih namirnica, a premalo lužnatih, u organizmu se može poremetiti pH ravnoteža te posljedično može nastati stanje zvano acidoza. Uzrokuju ga šećer i sve rafinirane namirnice koje ga sadrže. Acidoza dugoročno remeti rad mnogih sustava i uzrokuje pad energije. Zbog nje se posljedično gube i esencijalni minerali poput kalcija, magnezija i kalija jer otpuštanjem njihovih zaliha organizam pokušava neutralizirati tu kiselost.

Iako su mnogi znanstvenici prije isticali da se ne slažu s tvrdnjom kako je prevelika kiselost tijela odgovorna za različite bolesti, danas znamo da uistinu postoji stanje poznato kao kronična metabolička kiselost niskog stupnja koja izaziva prerano starenje, gubitak mišićne i koštane mase te pojavu bubrežnih kamenaca.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nuricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci