Savjeti o prehrani Deepaka Chopre

Čega ste gladni? Hrane ili ljubavi? Sigurnosti? Duhovnosti? Samopoštovanja? Što vam u životu nedostaje? – pita nas duhovni učitelj Deepak Chopra u svojoj novoj knjizi What are you hungry for? U tom priručniku zdravog života Deepak Chopra prenosi svoju viziju smanjenja kilograma utemeljenu na promišljanju zašto ljudi previše jedu, odnosno zašto su pretili

Prema Deepaku Chopri, iza viška kilograma skriva se potreba za nečim uzvišenijim od hrane. Kako kaže, većina nas jede zbog razloga koji su iznad same gladi. Trudimo se zadovoljiti svoje emocije i potrebe (za duhovnošću, smislom, kreativnošću, privrženosti, postignućima...) koristeći hranu kao zamjenu za istinsku tjelesnu i mentalnu ispunjenost.

Emocije

Budite iskreni prema sebi, upućuje Chopra u knjizi, zapitajte se čega ste uistinu željni i neka vas vaša iskrena želja za promjenom vodi ka pravom putu. Kada shvatite što vam nedostaje u životu, tada normalno konzumiranje hrane, prema Chopri, postaje automatsko jer tijelo i um postižu ono što žele i bez jela. Nakon 30 dana praćenja njegova tjelesnog i duhovnog programa koji spaja zapadnjačku i alternativnu medicinu, uvjerava nas, smanjit ćemo 2-3 kilograma.

Shvativši da mu nedostaje više druženja s obitelji i odbacivši nepromišljene, usputne zalogaje (na aerodromima, u hotelskim sobama...), i sam je uspio smršavjeti preko osam kilograma pomoću savjeta iz ovog priručnika. Da biste i vi uspjeli u tome, Chopra savjetuje da prvo postanete svjesni svog tijela i osjećaja gladi te naučite slušati svoje emocije. Emocionalno stanje slično je fizičkom. Kao što znate odrediti da vas boli glava, jednako lako otkrijte što vam poručuje srce. Zatvorite oči, fokusirajte se na taj organ ljubavi pa promatrajte kako se pri tom osjećate.

žena i slatkoŠest ajurvedskih okusa

Tijelo je, prema Chopri, samo fizički odraz odluka koje donosimo tijekom života, i ako nam je um zadovoljan, tijelo prestaje u velikoj mjeri žudjeti za hranom. Pri tom se ne trebate ničega odricati. Deepak je protivnik dijeta prilikom kojih se broje kalorije, masnoće ili ugljikohidrati jer, kako kaže, dijete uglavnom ne djeluju zato što se ne pridržavamo njihovih pravila.

Savjetuje da u prehranu uvrstite svih šest ajurvedskih okusa: slatko (cjelovite žitarice, kruh, orašasto i ostalo voće...), kiselo (jabuke, bobičasto voće, jogurt...), slano (riba, umak od soje, suhomesnati proizvodi...), gorko (cikorija, brokula, špinat, kurkuma...), ljuto (čili, luk, đumbir...) i oporo (čaj, kava, grahorice, krastavci...). 

Ne zabranjujte si hranu

Najvažnije je, smatra Chopra, da se pri odabiru namirnica pobrinete da su zdrave i svježe te da su što manje tvornički obrađene (bez dodanih umjetnih aditiva, šećera...). Ako, primjerice, imate običaj jesti kad ste loše raspoloženi ili pod stresom, Chopra savjetuje da si ne zabranjujete hranu i ne borite sa svojim apetitom, nego da radije naučite svoj mozak kako da se učinkovitije nosi sa stresnim situacijama. U tome će vam pomoći meditacija, joga, tehnike relaksacije, san, umjereno vježbanje ili druženje s obitelji i prijateljima.

Drugi tajni ključ zdravih prehrambenih navika, prema Chopri, skriva se u promišljenom uživanju u hrani – obraćanju pozornosti na ono što i kako jedete. To znači da jedete samo onda kada ste gladni, i to u sjedećem položaju, dakle, ne s nogu ili u prolazu, bez skretanja pažnje na TV ili mobitel, nego polagano, uživajući u svakom komadu hrane koji stavite u usta. Pri tom se zadovoljite da utažite samo 2/3 gladi. Kada osjetite da više niste gladni, prestanite jesti, sve nakon toga vodi u nepotrebno prejedanje.

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci