Proteinski prahovi: Koji su najbolji biljni izvori proteina?

Za uravnoteženu prehranu važan je optimalan unos proteina. No, kako ga zadovoljiti kad na svom tanjuru želimo smanjiti količinu namirnica životinjskog podrijetla? Istražili smo u kojim se biljnim izvorima kriju dragocjene aminokiseline te kako nam u održavanju zdravog stila života mogu pomoći proteinski prahovi

Uz vodu, proteini su naš najvažniji gradivni materijal

Proteini su, uz vodu, najvažniji dio našeg organizma. Oni su gradivni materijal od kojeg smo sazdani, nalaze se u mišićima, kostima, koži, kosi, noktima, doslovce u svakom djeliću našeg organizma. Bez njih bismo bili umorni i slabi, često bismo obolijevali, opadala bi nam kosa, a nokti pucali i još bismo više žudjeli za ugljikohidratima. Koliko su važni za naš organizam govori samo njihovo ime koje dolazi od grčke riječi protos, koja znači prvi, glavni.

Nutricionistkinja Karmen Matković Melki pojašnjava da su proteini, odnosno bjelančevine, uključeni u gotovo sve biokemijske procese stanica, u izgradnju i obnovu mišićnog tkiva, rast kose i noktiju, regeneraciju kože te u prijenos hranjivih tvari i kisika. Taj opsežan i zahtjevan posao obavlja barem 10 tisuća proteina koji su građeni od aminokiselina.

Spirulina - energetska proteinska bomba

Meso, riba i mlijeko ne moraju biti svačiji izbor

Većinu aminokiselina organizam proizvodi sam – ili od početka ili tako što modificira druge aminokiseline – dok njih devet ne može sam sintetizirati. To su: valin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i triptofan, dok je histidin iznimno važan za rast djece. Njih dobivamo isključivo putem hrane i zato ih nazivamo esencijalnim aminokiselinama. Premda većina hrane sadrži proteine, neke namirnice su bogatije esencijalnim aminokiselinama od drugih.

Prije se savjetovalo da na dnevnoj bazi jedemo izvore esencijalnih aminokiselina u određenim kombinacijama kako bismo dobili sve potrebne aminokiseline, ali se posljednjih godina znanstvenici oko te teze razilaze. Jer, iako neka hrana poput mesa, ribe i mliječnih proizvoda sadrži sve aminokiseline, ona ne mora nužno biti svačiji prehrambeni odabir i svima odgovarati.

Ako raznolikom prehranom unosimo u organizam preporučenu dnevnu količinu kalorija, gotovo je nemoguće ne pojesti dovoljnu količinu proteina kojima ćemo tijelo opskrbiti potrebnim aminokiselinama.

Protein riže - odličan biljni izvor proteina

Biljni izvori

„Bogat i kvalitetan sadržaj bjelančevina priskrbit će nam namirnice životinjskog podrijetla (mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba i meso), a osim njih imamo biljne izbore koji uključuju mahunarke, orašaste plodove i sjemenke“, navodi nutricionistkinja dodajući da, iako hrana biljnog podrijetla u pravilu ne sadrži sve esencijalne aminokiseline, to ne znači kako nije vrijedan izvor aminokiselina, pogotovo za osobe koje izbjegavaju ili uopće ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla.

Poput slonova, nosoroga, nilskih slonova i gorila, i mi tijelu možemo priskrbiti dovoljno proteina iz biljnih izvora, kao što su orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, povrće i cjelovite žitarice.

Za što je dobar protein konoplje?

Pravilno kombiniranje

Izuzevši postotak proteina, neke su namirnice nutritivno kompletnije od drugih jer proteinske makromolekule mogu doći u kombinaciji s nezasićenim masnim kiselinama, a ne onima zasićenim i transmasnim, ili s blagotvornim vlaknima, umjesto sa skrivenim solima. Zato odabir proteinskog obroka može činiti veliku razliku kada je o zdravlju riječ. Primjerice, goveđi T-bone odrezak odličan je izvor proteina (oko 40 grama), no s njim ćemo pojesti oko 12 grama zasićenih masnih kiselina.

Ako u organizam unosimo 2000 kalorija na dan, to je više od 60 posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnih kiselina koje mogu utjecati na razinu kolesterola, nastanak kardiovaskularnih bolesti i povećanje kilograma. Bolji izbor, stoga, čini krto meso te bijela riba (koja je lakše probavljiva) i plava, poput lososa, tune, skuše ili srdele, koja sadrži oko 140 g ribljeg ulja na oko 20 g proteina i ima nizak udio zasićenih masnih kiselina.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci