Prehrana za školarce

Mozak, taj vrijedni organ koji usvaja znanje, radi uz pomoć kisika i hranjivih tvari. Razmislite o tome što se vašem školarcu nalazi na tanjuru. Ili vama, pripremate li ispit...

Brian i Roberta Morgan, autori knjige Hrana za mozak (Brain Food), objašnjavaju kako se problemi u učenju mogu pojaviti zbog smanjene razine neurotransmitera, kemijskih tvari u mozgu potrebnih za komunikaciju između živčanih stanica. Njihova se razina može podići odgovarajućom prehranom. Kao primjer autori ističu pojavu senilnosti, čija je karakteristika smanjena sposobnost mozga za proizvodnju acetilkolina, neurotransmitera odgovornog za pamćenje.

Njegovu razinu podići će hrana bogata lecitinom, kikiriki, grahorice soje, kvaščeve gljivice. Dvojac preporučuje i jednu žličicu kukuruznog ulja dnevno – ona će nam osigurati unos linolne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može biti odgovoran za apatičnost, paranoičnost, osjećaj zbrkanosti i gubitak pamćenja.

Kao najboljeg prijatelja svakog mentalnog posla autori navode željezo. Niska razina tog metala u organizmu narušava pozornost, učenje i pamćenje. Bogati su izvori željeza meso i jaja, grah, leća, slanutak, špinat, brokula, sjemenke, suhe šljive i marelice, melasa, integralna pšenica, ječam i većina orašastih plodova.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci