Prehrana prema krvnoj grupi - da ili ne?

Nekad veoma popularna, prehrana prema krvnim grupama ima i brojne nedostatke, kaže dr. Lejla Kažinić Kreho. Otkrijte koji su

Naturopat dr. Peter D’Adamo tvrdi da naša krvna grupa utječe na prehrambene potrebe te da određene skupine namirnica odgovaraju točno određenoj krvnoj grupi koja predstavlja genski marker naše individualnosti. Prema ovoj teoriji, ako imate, primjerice, krvnu grupu A najbolje bi bilo da ste vegetarijanac, a ako je vaša krvna grupa B, trebali biste jesti crveno meso, ribu te mnoštvo voća i povrća. Za krvnu grupu AB kombinira se prehrana A i B grupe, a kod krvne grupe 0 preporučuje se izbjegavanje pšeničnih proizvoda, smanjenje unosa ugljikohidrata te povećan unos proteina životinjskog podrijetla.

ZA Pobornici ovoga režima tvrde da im se poboljšao imunosni sustav i zdravlje općenito. Režim je zasnovan na prirodnim namirnicama pa se svima, bez obzira na grupu, savjetuje da izbace ili smanje unos nezdrave rafinirane hrane.

PROTIV Popis namirnica koje ovaj režim zabranjuje vrlo je dugačak. Stoga oni koji se odluče za ovaj stil prehrane moraju paziti da ne izazovu nedostatak nekih važnih vitamina i minerala u organizmu. Oskudan izbor namirnica može dugoročno potaknuti nezdrave izbore hrane. Izbjegavanje unosa ugljikohidrata, naročito za većinsku grupu 0, protivi se današnjim nutricijskim potrebama.

Iako je taj dijetetski režim autoru donio dva milijuna prodanih primjeraka knjige, znanost ga nije prihvatila jer nije zasnovan na znanstvenom istraživanju. Kako je krvna grupa 0 najraširenija, a predloženi režim za tu grupu nije ništa drugo nego još jedna verzija visokoproteinske dijete, gubitak težine je zajamčen, što je tom programu vjerojatno i donijelo popularnost.

Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci