Pravilno tempiranje obroka - put do idealne težine

Prema najnovijem istraživanju s Kings Collegea u Londonu, tempiranje obroka ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i idealne tjelesne težine. Znanstvena istraživanja pokazuju da, primjerice, konzumiranje večere između 21:30 i 22 sata povećava rizik pojave visokog krvnog tlaka, debljine i dijabetesa tipa 2. Stoga bi za naše optimalno zdravlje bilo važno resetirati sat probavnog sustava:

  • Doručak – Sat vremena nakon ustajanja bilo bi dobro doručkovati. Na taj se način sprečava umor, daje potrebna energija tijelu i sprečava unos rafinirane hrane bogate šećerom i glutenom poput kroasana i previše kofeinskih napitaka.
  • Ručak – Idealno bi bilo ručati pet sati nakon doručka. Tako se održava optimalan metabolizam i potiče gubitak suvišnih kilograma.
  • Večera – Odlazak u krevet punoga želuca pogubno je za naše zdravlje. Uživanje u kasnom obroku te odlazak u krevet uzrokovat će da se masne stanice tijela još više „udebljaju“. Prevelik unos kalorija zahtijevat će i pojačan rad gušterače, odnosno lučenje inzulina, što će uzrokovati i poremećaj sna. San je najbolja prirodna antiageing terapija, a i znanstveno je dokazano da dovoljno sna pomaže u regulaciji tjelesne težine. Večera prije 19 sati idealna je za održavanje zdrave tjelesne težine, dok je vrijeme oko 17:30 sati idealno za vježbanje jer tada tijelo najbrže sagorijeva kalorije.
  • Međuobroci – Preporučena vremena za međuobroke su 11 i 16 sati. Jedenjem međuobroka u ovo vrijeme bolje se regulira razina glukoze u krvi i tijelu daje potrebna energija prije ručka i večere.   

Namirnice koje potiču mršavljenje

Strategije za ubrzavanje metabolizma

10 namirnica s najvećim indeksom sitosti

Kako pripremiti obrok visokog indeksa sitosti, a niskog glikemijskog indeksa?

Hrana za mršavljenje - plan regulacije težine Lejle Kažinić Kreho

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci