Pet pravila trudničkog ljetnog jelovnika

Preporučuje nutricionist Nenad Bratković

1. “Trudnice većinom imaju smanjenu toleranciju na vrućinu, pa se trebaju čuvati dehidracije. Najbolje je izbjegavati gazirane i zaslađene napitke te smanjiti unos kofeina ili ga posve izbaciti jer kofein dehidrira organizam. Važno je piti vodu, no unos tekućine treba pojačati i voćem i povrćem bogatim vodom. Naime, običnom vodom ne nadoknađuju se elektroliti, odnosno minerali koji se ljeti pojačano gube znojenjem. Elektroliti se ponajprije dobivaju pravilnom prehranom. Primjerice, tikvice, rajčice, zeleno lisnato povrće, lubenice i dinje obiluju kalijem i magnezijem”, kaže nutricionist Nenad Bratković.

2. Bitno je da u trudničkoj prehrani budu zastupljene kvalitetne bjelančevine. Njima obiluje plava morska riba (skuša, srdela, lokarda, inćun), a odlični su izvori biljnih bjelančevina slanutak, grah, bob i mahune. Plava riba bogata je i omega-3 masnim kiselinama, veoma važnima za razvoj mozga i živčanog sustava.

3. Poželjno je obroke pripremati s maslinovim uljem i sjemenkama, koji također obiluju raznim vrstama nezasićenih masnih kiselina. Među žitaricama se blagotvornim učinkom na zdravlje osobito ističu heljda i proso.

4. Kao primjer laganog, a vrlo hranjivog ručka, Nenad Bratković preporučuje na grilu pečenu skušu ili srdelu s peršinom i ružmarinom, rižoto od integralne riže ili heljde sa špinatom i češnjakom te miješanu salatu od rajčice, paprike, kupusa i zelene salate.

5. Posebnu pozornost treba posvetiti tome da namirnice budu svježe i prirodno uzgojene te da se pripremaju u odgovarajućim higijenskim uvjetima jer je ljeti povećan rizik od trovanja hranom.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci