Ni zdrava hrana ne pomaže ako ne volite sebe

Anita Moorjani trenutačno je jedna od najpoznatijih duhovnih učiteljica, s milijunima prodanih knjiga i posjetitelja njenih predavanja i radionica. Njeni memoari 'Ponovno rođena' objavljeni su i u nas, a u njima detaljno opisuje svoju borbu s karcinomom koja je bila već izgubljena bitka, a zatim se dogodio nagli obrat, čudesna spoznaja i izlječenje. U romanu otkriva što je sve naučila iz bolesti, kako je demantirala liječnike te daje savjete primjenjive za sve. Evo dijela iz knjige u kojem odgovara na pitanje o zdravoj prehrani

Što je s praktičnim savjeti­ma? Kako sada održavate zdravlje – što jedete, a što izbjegavate?

Pa, moja se prehrana jest promijenila nakon što sam doživjela iskustvo blizu smrti, no bojim se ne onako kako vi mislite. Prije sam bila paranoična kad je riječ o hrani. Bila sam isključiva vegetarijanka. Jela sam samo organsku hranu, hranila sam se makrobiotički, pila vitaminske dodatke, sokove od klica žitarica, a to je bilo prije nego što sam se razboljela. Mislila sam da sve izaziva karcinom, od mikrovalne pećnice do konzervansa.

Jela sam vrlo zdravo, ali to sam zapravo činila iz straha. Danas jedem sve što poželim. S vremena na vrijeme uživam u čokoladi i dobrom vinu ili šampanjcu. Samo pazim da mi bude zabavno, i s hranom i u životu općenito! Mislim da je mnogo važnije biti sretan nego bilo što drugo. Nije zabavno jesti svu tu takozvanu zdravu hranu iz straha od bolesti i patiti se zbog toga.

Biti u strahu uzrokuje niz drugih problema. Naša su tijela zapravo mnogo otpornija nego što mislimo, posebno ako smo sretni i nismo pod stresom. Čak i kad odlučim zdravo jesti, to činim iz ljubavi, a ne iz straha. To je moja metoda u svakom aspektu života, a i vas pozivam da živite na taj način.

Iz knjige 'Ponovno rođena' Anite Moorjani

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci