Ne slušajte nutricioniste, slušajte sebe

Biti svoj vlastiti stručnjak za mršavljenje ne znači da nećete poslušati savjet dobrog stručnjaka. To samo znači da ne vjerujete svemu što čujete od stručnjaka i da najviše slušate sebe. Ako ste pomislili da vas je to što ste slušali sebe i dovelo do sadašnjeg stanja, ovo je tekst za vas...

Nitko nije stručniji od vas

Vjerojatno ste čuli savjete niza stručnjaka u području zdravlja i mršavljenja. Premda većina njih zna o čemu govori, pitanje je zašto se toliko razlikuju u svojim uvjerenjima i tvrdnjama? Neki tvrde da nikad ne biste smjeli činiti ovo, drugi zabranjuju nešto drugo, treći propisuju da biste nešto trebali uvijek raditi tako, četvrti onako…

No istina je da nitko nije stručniji za preuzimanje odgovornosti za vaše tijelo od vas samih. To se odnosi, među ostalim, i na želju da izgubite nakupljene kilograme. Duboko u sebi već dobro znate kako ta borba izgleda. Većina nas zna, ali i dalje nastavljamo tražiti "odgovor" ili stručnjaka da nam kaže što točno trebamo činiti ne bismo li za vlastito dobro izgubili nešto grama.

Kako biste nadvladali potrebu vodstva vanjskog autoriteta i počeli vjerovati vlastitom unutarnjem vodstvu, pomoći će sljedeći koraci:

Što već znate?

Popišite tvrdnje za koje znate da su istinite, poput "Znam da ću sporije mršavjeti ako se ne krećem." "Znam da se ne osjećam baš dobro kada jedem puno brze, nekvalitetne hrane." "Znam da se bolje osjećam kada više vodim brigu o svom tijelu."

jasna šafarJasna ŠafarŠto trebate da biste se vratili u stanje ravnoteže?

Pitajte se "Što trebam učiniti kako bih trajno izgubila na težini i bila zdrava?" Čekajte odgovor – ne mora se javiti odmah, ali sjednite mirno svakog dana, koncentrirajte se na pitanje i osluškujte odgovor u sebi. Nekima će to biti jednostavno "promijeniti prehranu i jesti kvalitetniju hranu". Drugima to može biti "više voljeti i poštovati svoje tijelo". Trećima "naučiti prihvatiti i zavoljeti kretanje umjesto opirati mu se".

Taj jedan odgovor možda neće označiti sve što je potrebno da biste se riješili neželjenih kilograma i zavoljeli zdraviji način života, ali pitanja će vas voditi prema sve više odgovora.

Imajte povjerenja u unutarnje vodstvo

Kad otvorite liniju komunikacije s intuicijom, otkrit ćete da ste vođeni prema pravim programima, alatima i resursima koji vam mogu pomoći smršavjeti i dovesti vas u najbolju životnu formu. Najteži dio bit će povjerenje da vas unutarnje vodstvo vodi u pravom smjeru.

Možda ćete se naći u iskušenju i javit će vam se glas "Moje unutarnje vodstvo me i dovelo tu gdje jesam" – ali to nije istina. Ono što vas je dovelo do neželjene težine su strahovi, nepovjerenje, sumnje, nevjerovanje vlastitoj mudrosti te društveno uvjetovanje kojim ste usvojili nezdrave navike. Kada počnete vjerovati unutarnjem vodstvu, ono vas intuitivno vraća na put zdravog jedenja, kretanja i drugim zdravim navikama.

Biti svoj vlastiti stručnjak za mršavljenje ne znači da nećete poslušati savjet dobrog stručnjaka. To samo znači da ne vjerujete svemu što čujete i pročitate i ne usvojite baš svaki savjet kao potpuno ispravan za vas. Može biti i ne mora. Dopustite unutarnjem vodiču da bude glavni sudac.

Jasna Šafar, kvantni vodič, www.quantum.com.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci