Najvažnije što trebate znati pri odabiru soli i kuhanju

Nutricionistkinja Ivana Šimić riješila je naše najčešće dvojbe o tome kako odabrati i koristiti sol u pripremi jela...

Koji je najvažniji kriterij pri odabiru soli?
Najvažniji je stupanj rafinacije, odnosno prerade soli. Kuhinjska rafinirana sol sadrži 97,5 posto natrijeva klorida i 2,5 posto dodataka poput joda i sredstava protiv zgrudavanja, a u industrijskom procesu prerade gubi se većina vrijednih minerala. Nerafinirana (prirodna) sol sadrži, pak, više od 60 minerala, npr. kalcij, brom, mangan, fluor, magnezij, željezo... No, odlučite li se za nerafiniranu, a to znači i nejodiranu sol, svakako morate osigurati drugi izvor joda u svojoj prehrani.

Što se može iščitati iz deklaracije proizvoda?
Na deklaracijama je izražena količina natrija u gramima. Da biste odredili količinu soli koju namirnica sadrži, pomnožite navedenu količinu natrija u gramima sa 2,5. Dakle, sol (g) = 2,5 x natrij (g). Količina soli koja je veća od 1,5 g na 100 g proizvoda (cca 0,6 g natrija) visoka je, a količina soli koja je manja od 0,3 g soli na 100 g proizvoda (cca 0,1 g natrija) je niska. Ako je količina soli na 100 g namirnice između tih dviju vrijednosti, to je umjeren udio soli.

Na tržištu se nude proizvodi s oznakom smanjenog udjela soli. Jesu li zbog toga zdraviji za konzumiranje?
Bitno je provjeriti sveukupni sastav proizvoda. Jer, iako neki proizvod ima oznaku da sadrži manje soli/natrija, to ne znači da ne sadrži, primjerice, šećer, hidrogeniziranu mast, razne aditive i konzervanse.

Popularna je himalajska sol – kakva je njezina kakvoća u odnosu na našu domaću, morsku sol?
Zasad nema znanstvenih dokaza da je himalajska sol bolja ili lošija od morske soli. Brojne zdravstvene koristi koje se pripisuju himalajskoj soli nisu potvrđene u kliničkim studijama.

Kad je tijekom kuhanja najbolje posoliti jelo?
Jela s mahunarkama solite na kraju kuhanja, kad omekšaju – ako dodate sol odmah na početku, bit će potrebno više vremena da se mahunarke skuhaju.Tjesteninu i žitarice poput riže solite na početku jer upijaju vodu tijekom kuhanja pa je okus bolji ako je voda posoljena. Tijekom pirjanja sol će omekšati povrće i ono će zadržati svijetlu boju. Namirnice koje pržite (tofu, meso) posolite prije početka termičke obrade.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci