Najbolje jelo i piće za ljeto

Vjerovali drevnim spisima Dalekog istoka ili ne, činjenicu da ljeto nosi poruku energije vatre možemo jednostavno provjeriti na svojem termometru na prozoru ili u autu. Vrućine dosežu vrtoglave razine, a glava nam je negdje u procjepu između klime i zapare, posla i godišnjeg, pregrijavanja i prehlade. Kako iskoristiti najbolje od ovoga doba, a izbjeći nevolje?

Ta čudesna voda

Već je svima jasno da se ne smijemo pregrijati. Bočica vode obvezan je rekvizit svakog stanovnika asfaltne džungle, a osobito onih koji u podnevnim satima moraju izvan sigurnosti hlada. U doba velikih vrućina pojačano konzumiranje vode olakšat će rad našem „klimatizacijskom uređaju“ koji ne može bez vode, baš kao što to ne može ni pravi uređaj bez pogonske tekućine. Zgodna karakteristika vode jest da dok hlapi hladi površinu s koje hlapi, tako da se znojenjem naše tijelo hladi. Dakle, pijte, pijte i onda još malo pijte – svako toliko po malo, ne čekajući osjećaj žeđi.

Energetski element vatre koji je sveprisutan ljeti utječe na naše tijelo i kad nismo izloženi vanjskim utjecajima prirode. Čak i kada smo u klimatiziranom prostoru, prirodna energija koja prodire i prožima sve na našem planetu – u ovom slučaju predominantno vatrena – utječe na naše tijelo. Zbog toga se ljeti možemo osjećati malaksalo ili razdražljivo, a tomu svakako pridonosi to što neredovito jedemo ili spavamo.

Izbjegavajte ledeno, osim sladoleda

No kao što se za sve priroda pobrine i uz probleme kreira rješenja, tako u ovo doba možemo naći obilje voća i povrća koje će pomoći tijelu da otpusti vatru. Konzumiranjem termički neobrađene svježe hrane tijelo pojačano troši „probavnu vatru“, pa tako i vatru koje ljeti imamo u izobilju, te ćemo se nakon takvog obroka osjećati osvježeno i rashlađeno.

Pritom treba naglasiti da svakako treba izbjegavati smrznutu ili pothlađenu hranu, s iznimkom sladoleda koji ipak ne bi trebalo konzumirati neposredno nakon obroka jer će nam to usporiti probavu. Jako ohlađena pića imaju sličan negativan učinak dajući tijelu krivu informaciju, nakon čega ono reagira povišenjem temperature i eto nas opet na početku začaranog kruga – vrućine.

Alkohol nakon zalaska sunca, šećer i masno ni tad

Osim kupanjem i izležavanjem pokraj veće količine vode, npr. mora, vatru možemo utažiti i konzumiranjem morskih plodova. Naime, hrana iz mora ima predominantnu energiju vode, pa se svakako preporučuje u ljetnim mjesecima jer dobro balansira vatru. Za sve koji nisu ljubitelji jedenja onoga što je imalo oči, morske alge će također izvesti trik pametnog hlađenja tijela. Od ostalih namirnica koje imaju snažnu poruku vode (osim očiglednih poput lubenice, krastavca i rajčice) tu su tofu i jogurt koje slobodno možete uvesti u svoj svakodnevni meni.

Obogaćujući jela (slana ili slatka) medom, zbog njegovih energetsko-hladećih svojstava također ćete tijelu olakšati borbu s pretjeranom vatrom. Ohlađeni čaj od kiselkastog šipka blago zaslađen medom utažit će žeđ bolje nego neki popularniji pripravci od hmelja. Pivo, vino i drugi alkoholni uveseljivači samo će povisiti tjelesnu temperaturu te bi ih trebalo u širokom luku izbjegavati prije zalaska sunca. Osim „začinjenih“ pića, trebalo bi izbjegavati i jako začinjenu, slatku i kaloričnu hranu koja će dodatno potpaliti našu internu peć. Uživajte u ljetu!

Mirko Vragović, stručnjak za relaksaciju

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci