Meditacija umjesto dijete

Željezna disciplina nije put do idealne težine. Prema psihoterapeutkinji Jean Fain tajna vitkosti krije se u sućuti i blagosti prema sebi i usmjeravanju pozornosti na svoje misli i osjećaje, ali i na okuse, mirise i teksturu hrane

Ako je mršavljenje motivirano promjenom izgleda - ništa od toga

Živimo u vrijeme kada je vitkost imperativ, a istovremeno sve manje ljudi uspijeva dosegnuti ili održati taj cilj. Mnogi imaju već ustaljenu naviku brojenja kalorija, ustezanja te, s druge strane, obećavanja „od sutra se počinjem hraniti zdravo“. Sva ta nastojanja uglavnom padaju u vodu ako su motivirana isključivo promjenom fizičkog izgleda.

Niz istraživanja pokazuje da su dijete neučinkovite u gubljenju suvišnih kilograma. Naime, iako kratkoročno poluče uspjeh, dugoročno uzrokuju nakupljanje još više kilograma nego prije dijete. Ovaj začarani krug nastaje zbog zakona ravnoteže – ako smo si nešto dugo uskraćivali i na taj način se mučili, doći će vrijeme kada ćemo to poželjeti nadoknaditi. I upravo se tako kilogrami vraćaju – i dodatno nakupljaju. Ustezanje rezultira potpunim otpuštanjem kočnica. I taj se proces nastavlja u ciklusima, a industrija dijetalnih proizvoda na tome zarađuje velik novac.

No u posljednjih desetak godina sve se više čuje glas znanstvenika i terapeuta koji upozoravaju da problem s viškom kilograma nije samo tjelesni, da on seže puno dublje, u našu psihu, u način na koji se odnosimo prema sebi i svijetu. Glad koju osjećamo, stoga, često nije fizička, ona je mnogo puta emotivne prirode. Žudimo za mirom, sigurnošću, osjećajem smisla, ljubavi, a bolan osjećaj njihova nedostatka pokušavamo zatrpati hranom. Slasnim zalogajem uspijevamo stvoriti privid umirenja – no samo nakratko. Nemir ponovno izranja.

Dijeta sućuti prema sebi

Zdravo mršavljenje stoga je prema terapeutima novoga vala zapravo rad na sebi i skrivenim kutovima našeg uma te zaboravljenim bolnim iskustvima koja su se utisnula u nas kao vječna istina. No ta je stara uvjerenja potrebno revidirati. Taj je put katkad vrlo mukotrpan – pun je stranputica i taje dugo – što je za one koji žele izgubiti na težini do sljedeće sezone kupaćih kostima neprihvatljivo.

Upravo zato američka je psihoterapeutkinja i spisateljica Jean Fain izazvala veliku pozor nost kada je napisala knjigu The Self-Compassion Diet (Dijeta sućuti prema sebi). Podnaslov glasi: Korak po korak do gubljenja težine uz pomoć dobrote i ljubavi.

Fain je, naime, na osnovi brojnih istraživanja i već razvijenih terapijskih metoda shvatila da kilograme nije moguće trajno izgubiti željeznom samodisciplinom, nego uz pomoć blagosti i razumijevanja koje valja usmjeriti prema sebi, i to u trenucima kada pokušavamo shvatiti zašto se hranimo na određeni način, ali posebno u trenucima kada pogriješimo, pretjeramo s hranom i na korak smo od toga da se zatrpamo nezdravom hranom kako bismo izbjegli neugodne osjećaje.

Umjesto brojanja kalorija - praćenje misli

No Fain je shvatila da ljude koji su naviknuli na dijete organizirane oko tablica kada, u kojoj količini i zašto nešto smiju, odnosno ne smiju jesti plaši program u kojemu nema jasnih restrikcija. Iako u njezinoj knjizi nema dopuštenih i zabranjenih skupina namirnica, kalorija i rasporeda obroka, ona ipak nudi razrađen program ovladavanja težinom. Umjesto brojenja kalorija – ona traži praćenje misli; umjesto vaganja namirnica – usmjeravanje pozornosti na okuse, mirise i senzacije u tijelu; umjesto rasporeda obroka – istraživanje osjećaja gladi i vođenje dnevnika; umjesto jutarnjeg vaganja – vježbanje vizualizacija; umjesto skretanja misli s gladi – hipnozu...

Čini se kao obiman i začudan posao, no Fain smatra kako ne postoji dijeta koja odgovara svima, pa tako ni istovjetan pristup unutarnjim zbivanjima neće polučiti rezultate za sve. Put prema zdravoj prehrani koja njeguje tijelo i dušu, kaže ona, potpuno je individualan.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci