Marija Cossi: Nema Božića bez cimeta i orašastih plodova

Glavna misao vodilja Marije Cossi u spravljanju slastica je pronaći zdraviju inačicu tradicionalnih recepata - za užitak i zdravlje!

Zamjene za klasično

Kuhati zdravo često može predstavljati veliki izazov, pogotovo ako je riječ o pečenju slastica. Mnogi smatraju da su tzv. zdravi kolači bezukusni i da su namirnice potrebne za njihovu izradu s nekog drugog planeta, ali kada jednom promijenite svoje životne navike, teško vam je zamisliti da koristite prerađene namirnice od kojih vaše tijelo neće imati nikakve koristi.

Neke od mojih omiljenih zamjena za klasične namirnice potrebne za izradu kolača su ekstra djevičansko kokosovo ulje umjesto maslaca jer daje poseban miris i obogaćuje slasticu okusom, kokosov šećer blago karamelastog okusa ili agavin sirup umjesto bijelog rafiniranog šećera te pirovo integralno brašno umjesto pšeničnog brašna.

Prednosti ‘novih’ namirnica

Blog Make it Healthy nastao je upravo zato što sam htjela spojiti mnogima nezamislivo – klasične slastice pretvoriti u hranjive i ukusne deserte koje će bez skepticizma svi probati i u kojima će više uživati, kao i ja, jer će znati da su ne samo ukusni nego i hranjivi. Uvijek sam spremna i otvorena za nove kombinacije koje nekad uspijem spojiti, a nekad moram sve iznova preokrenuti.

A stvarati nove, atipične božićne recepte uvijek je izazov. Budući da sam ustrajna u svojim naumima, moji su mi ukućani u tom periodu, malo-pomalo, prepuštali kuhinju, barem što se slatkog tiče.

Hrana za utjehu

Blagdansko ozračje puno je topline i ljubavi, a upravo to pokušavam prenijeti u svoju kuhinju. Nema Božića bez cimeta i orašastih plodova koji su trenutačno i baza mojih ideja koje se konstantno razvijaju. Božićne delicije su prava utješna hrana, tako da i kada su energetske bombe, barem su zdrave. Imam sreću što moji ukućani odlično reagiraju na moje eksperimente pa se bez straha iskušavam u pripremi zdravih deserta, a što se slanog dijela tiče, još se držim malo po strani.

Sretna sam, također, što se moji recepti i ideje sviđaju i mojim čitateljima kojih iz dana u dan ima sve više. Znatiželjni su u kušanju zanimljivih i neobičnih recepata i voljni su upoznati nove namirnice i njihove prednosti. Što više dajemo prednost svojem zdravlju, veći će nam užitak biti prepustiti se novim kulinarskim avanturama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci