Makrobiotika za početnike

Makrobiotika je mnogo više od samog plana prehrane temeljenog na zdravim namirnicama. Riječ je o stilu života koji teži postizanju i održavanju fizičkog, psihičkog i duhovnog zdravlja u skladu s prirodom. Upoznajte nekoliko osnovnih principa makrobiotičke prehrane

Osnove makrobiotičke prehrane temelje se na drevnoj istočnjačkoj filozofiji o postizanju ravnoteže između jina i janga. Kombiniranjem namirnica, pravilnom pripremom i konzumacijom obroka, ova se dva međusobno suprotna energetska sistema dovode u ravnotežu, a samim time i mi svoj organizam dovodimo u stanje ravnoteže i vitalnosti.

Započnite malim koracima

Za sve koji su zainteresirani uvesti neke makrobiotičke principe u svoju prehranu, nekoliko osnovnih savjeta može biti od velike koristi.

Obrok treba sadržavati cjelovite žitarice (integralnu rižu, zob, ječam) i to 50 do 60 posto dnevnog unosa hrane.

Svježe povrće treba činiti 25 do 30 posto dnevnog unosa hrane. Povrće se može konzumirati kuhano ili pirjano, a povremeno i sirovo. Neka se na vašem tanjuru svakodnevno nađu kupus, cvjetača, blitva, luk, bundeva ili kelj.

Otprilike 5 do 10 posto dnevnog unosa trebaju činiti mahunarke, kao i proizvodi od soje, primjerice, tofu, tempeh i natto. Preporučuje se i konzumacija povrća iz mora, odnosno algi: wakame, hiziki, kombu i nori.

Obrok je poželjno započeti juhom, a najčešće se preporučuju juhe koje sadrže miso (pastu sojina zrna), povrće i grah.

U kuhanju koriste se biljna ulja: maslinovo, sezamovo i sojino, a hrana se samo povremeno zaslađuje i to sirupom od smeđe riže ili sladom.

Jelena Lonić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci