Ljekoviti kefir koji možete raditi sami

Domaći kefir koji pomoću kefirnih zrnaca možete napraviti sami djeluje kao lijek. Ublažava upale, poboljšava probavu, jača imunitet i čisti organizam... Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te dobrih bakterija i kvasaca

Kefir je fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa s laganom notom po svježem kvascu (ili veoma lagan okus po pivu), koji se dobiva uz pomoć kulture kefira ili kefirnih zrnaca. Smatra se da je podrijetlom s Kavkaza i da je star i do 1000 godina. Žitelji Kavkaza poznati su po svojoj dugovječnosti i dobrom zdravlju, žive gotovo bez bolesti, što se pripisuje njihovoj svakodnevnoj i neograničenoj konzumaciji kefira. Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive.

Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mlijeku i nemaju rok trajanja, mogu živjeti vječno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspjehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez znanstvenog odgovora. Legenda kaže da su kefirna zrnca dar od Boga, "mana s neba" koju je Bog poslao Izraelcima kad ih je Mojsije izveo iz Egipta da bi ih poveo u obećanu zemlju.

Pozitivni učinci

Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci kod velikog broja bolesti i bolesnih stanja, između ostalog:
djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu;
djeluje kao prirodni antibiotik;
smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela;
poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane;
liječi bolesti crijeva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost;
pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu;
čisti i detoksicira tijelo;
poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca;
pomaže kod srčano-žilnih oboljenja;
snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride);
liječi gljivična oboljenja;
pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica;
normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine;
pomaže kod nesanice i depresije;
pomaže kod bronhitisa i astme;
pomaže kod psorijaze i ekcema.

Kefirna zrnca mogu se dobiti od nekoga tko ih već ima i sam pravi kefir kod kuće. Kontakt s takvom osobom najlakše možete uspostaviti preko Interneta, a zrnca se bez problema mogu spakirati u plastičnu vrećicu s malo mlijeka i poslati poštom. Brzo se razmnožavaju pa se onda mogu podijeliti drugima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci