Ljekovita i hranjiva svojstva algi

Zaronite u zanimljiv svijet morskih algi i otkrijte njihova ljekovita svojstva

  • U kineskoj kulturi alge se koriste za različite zdravstvene tegobe – otekline, zadržavanje tekućine, tumore, itd.
  • Budući da alge sadrže velike količine joda, koji je nužan za pravilan rad štitnjače (što je ova žlijezda aktivnija, to kalorije brže izgaraju), još u 19 st. koristile su se za pomoć pri mršavljenju!
  • Alge također pomažu u borbi protiv globalnog zatopljenja jer apsorbiraju ugljični dioksid i pretvaraju ga ponovo u kisik.
  • 1908. japanski kemičar K. Ikeda otkrio je da je kombu alga posebno bogata natrijevim glutamatom koji je vidljiv u obliku kristala na površini suhe kombu. Zaključio je da je on izvor jedinstvena okusa, drukčijeg od ostalih okusa (slatko, kiselo, slano, gorko...) te ga je nazvao umami. Ubrzo nakon tog otkrića, umjetni MSG (natrijev glutamat) počeo se prodavati kao pojačivač okusa te se i danas zloupotrebljava u gotovim jelima loše kvalitete kako bi nadopunio okus koji im nedostaje. No alge su, ustvari, prirodan izvor ovog pojačivača okusa koji vam neće naškoditi, a svako jelo u koje dodamo algu imat će puniji okus i biti nutritivno obogaćen mineralima iz mora. Stoga, ne zaboravite ovoga ljeta, osim kupanja u moru, u svoj tanjur dodati malo povrća iz mora za bolje zdravlje i okus!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci