Lejla Kažinić Kreho: Hranom usporite starenje

Kao liječnica i nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho već gotovo dva desetljeća promiče svijest o hrani kao najvažnijem sredstvu u našim rukama kojim pridonosimo ne samo funkcioniranju organizma nego i izgledu. Hranu smatra lijekom te stalno ističe da ne postoji nijedan sintetski lijek, nijedan vitaminsko-mineralni biljni pripravak koji tako snažno utječe na naše zdravlje. Njezina zadnja knjiga ‘Antiaging prehrana’ u izdanju Školske knjige donosi najnovija istraživanja i iskustva dr. Kažinić Kreho na temu dobrog starenja, vrvi kvalitetnim savjetima i receptima koji u prvi plan stavljaju dugovječnost, vitalnost i životno zadovoljstvo. Donosimo vam ulomke i recepte iz priručnika koji sadrži sve što ste ikada htjeli znati o zdravom životu koji može trajati kroz sve životne dekade

Dr. Kažinić Kreho autorica je serije knjiga ‘Prehrana 21. stoljeća’ koje su postale bestseler te direktorica i osnivačica koncepta Doctor Nutrition Bar, a trenutačno u Zagrebu vodi Nutrition Diagnostic centar dr. Kažinić Kreho te je kreatorica linije nutritivno visokovrijednih proizvoda Klara Green powered by Doctor Nutrition Bar

Dr. Kažinić Kreho autorica je serije knjiga ‘Prehrana 21. stoljeća’ koje su postale bestseler te direktorica i osnivačica koncepta Doctor Nutrition Bar, a trenutačno u Zagrebu vodi Nutrition Diagnostic centar dr. Kažinić Kreho te je kreatorica linije nutritivno visokovrijednih proizvoda Klara Green powered by Doctor Nutrition Bar

Stvarna i metabolička dob

Znanstvena istraživanja uvode nas u novu eru antiaging terapije, koja ne samo da može odgoditi starenje nego kod starijih osoba može imati i pozitivan učinak na teška stanja poput Alzheimerove bolesti. Već sada znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia naviještaju izradu računalnog programa koji će s velikom sigurnošću moći odrediti koliko ćemo godina živjeti. Neki ugledni američki onkolozi pak smatraju da je najbolje živjeti do 75. godine jer do te dobi naše tijelo može funkcionirati baš kako treba da bismo uživali u životu, a nakon tih godina tjelesne funkcije postupno opadaju.

No teško bih se složila s ovom teorijom jer mi je praksa pokazala da pokatkad osoba od 68 godina metabolički izgleda mnogo starije, kao da su joj 83 godine, 54-godišnjak je metabolički u dobi od 69 godina, 49-godišnjak kao da ima 64 godine, a gdjekad pak 77-godišnjak metabolički može biti i 15 godina mlađi i u izvrsnoj formi.

Što je healthspan?

Moja iskustva s pacijentima potvrđuju i epidemiološka istraživanja s Odjela za starenje King’s Collegea u Londonu, u kojima se tvrdi da oni koji do 75. godine zadrže dobro zdravlje i vitalnost imaju velike šanse da dožive i 95 godina te da će se osjećati dobro. Danas čak imamo i naziv kojim se mjeri zdravlje u visokim godinama – healthspan. Healthspan su, prema znanstvenoj definiciji, godine do kojih je osoba uživala u dobrom mentalnom i tjelesnom zdravlju.

knjigaKnjigu ‘Antiaging prehrana’ (169 kn) dr. Lejle Kažinić Kreho u izdanju Školske knjige potražite u svim boljim knjižarama. Osim savjeta i istraživanja vezanih uz antiaging, knjiga donosi i funkcionalne recepte upotpunjene fotografijama Maje Danice PečanićPitanje je kako maksimizirati healthspan? Naravno, redovitim liječničkim kontrolama, promjenom životnih navika koje uključuju pravilan izbor namirnica, održavanjem zdravije tjelesne težine, umjerenim unosom alkohola te prestankom pušenja. Nikada nije kasno da promijenite svoj životni stil! Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern, Feinberg School of Medicine, dokazali su da promjenom životnih navika te tjelovježbom prije 50. godine možete poništiti oštećenja srca koja su se dogodila prije.

Živjeti zdravo postalo je IN

Često ističem da je živjeti zdravo danas odista postalo ‘in’! Alkalni način prehrane znanstveno se potvrđuje kao izvrsna prirodna antiageing terapija, a u rafinirani šećer znanstvenici upiru prstom i nazivaju ga tihim ‘slatkim’  ubojicom, hranom koja nas čini starijima. Bezglutenska prehrana pokazala se učinkovitom kod nekih stanja i bolesti, no svi je ljudi ne podnose podjednako. Tjelovježba, znanstveno je dokazano, popravlja oštećenje DNK te pomlađuje tijelo.

Moderna tehnologija hrane nudi palatabilne proizvode s jeftinim sastojcima koji su često toksični, no mnogi ljudi sve više postaju svjesni da je naša najintimnija veza s vanjskim svijetom – hrana – i te kako važan alat za oblikovanje našega unutarnjeg zdravlja i vanjske ljepote. Ovo dvoje danas je, na žalost, teško uskladiti.

Prehrana je usko povezana sa psihosocijalnim okolnostima, podnebljem u kojem živimo, no baš na osnovi svojih individualnih karakteristika pronađite svoju nutritivnu strategiju koja će prirodno vratiti vaše metaboličke godine unatrag, učiniti vas mlađima, energičnijima, zdravijima i zavodljivijima. Možete li to? Naravno da možete!

Alkalna juha od celera i brokule dr. Kreho

Super antiageing smoothie

Stir fry povrće s bučinim i sezamovim sjemenkama i heljdom

Zašto je heljda jedna od najpoželjnijih žitarica u prehrani?


Fotografije: Maja Danica Pečanić / iz knjige ‘Antiaging prehrana’ u izdanju Školske knjige

Dr. Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci