Kako osviješteno jesti (i pojesti puno manje nego inače)?

Jednostavna vježba podsjeća da je svaki od naših dnevnih obroka prilika za povećavanje osviještenosti te potpuno doživljavanje i uživanje kako u onome što jedemo tako i u životu općenito. Za vježbu osviještenog jedenja dijetetičarke Lise Dreher potrebna je grožđica, no ako ih ne volite, možete uzeti komad bilo koje druge hrane

"Više nego ikad prije potrebno je da zastanemo, umirimo um i uskladimo se s onim što nam naša tijela pokušavaju reći", ističe Lisa Dreher, registrirana dijetetičarka koja svoje klijente savjetuje o medicinski funkcionalnoj prehrani kako bi se spriječile bolesti i optimiziralo zdravlje. "Bombardirani bukom – telefonima, alarmima, zvukom notifikacija, trubama automobila – rijetko čujemo i vlastite misli, a kamoli da zamijetimo suptilne poruke koje nam naše tijelo šalje od trenutka do trenutka."

Tako i prehrana postaje nešto što se "obavlja usput": "Kad svoje pacijente pitam što su jeli u posljednja 24 sata, osim ako to nisu zapisali, gotovo uvijek čujem: 'Hm, ne mogu se sjetiti!' To je samo jedan primjer našeg života na autopilotu", kaže L. Dreher. Za veću osviještenost preporučuje sljedeću vježbu "koja je mnogim ljudima pomogla da potpuno uživaju u doživljaju jedenja, a može otvoriti i put prema osvještenijem životu u cijelosti".

Za vježbu osviještenog jedenja L. Dreher potrebna je grožđica, no ako ih ne volite, možete uzeti komad bilo koje druge hrane. Zamislite kako tu hranu nikad prije niste vidjeli te je istražujete prvi put u životu.

1. Gledajte grožđicu s potpunom pozornošću. Zamijetite boju, igru svjetlosti i sjene na njoj, udubine na njenoj površini i bilo koje drugo svojstvo.

2. Dodirnite grožđicu i istražite kakva joj je tekstura između vaših prstiju. Zamijetite je li hladna, topla, glatka, gruba... Tijekom ovoga koraka od koristi je zaklopiti oči kako biste povećali svijest o tome što činite.

3. Stavite grožđicu pod nos i pomirišite je. Obratite pozornost na sve nijanse mirisa. Istodobno zamijetite je li vam se pojavio kakav osjet u ustima ili želucu.

4. Prinesite grožđicu ustima i primijetite kako vaša ruka i šaka točno znaju kamo trebaju ići i što trebaju učiniti kako bi to izvele. Obratite pozornost na to je li vam se u ustima pojavila slina.

5. Grožđicu stavite na jezik. Nemojte je žvakati, nego je samo pomičite okolo i primijetite kakav osjećaj izaziva u ustima.

6. Kad ste spremni, s namjerom zagrizite u grožđicu. Primijetite kako će se automatski naći na jednoj strani usta. Obratite pozornost na sve okuse koji će se otpustiti sa svakim polaganim grizom. Budite svjesni sline u svojim ustima te kako se griženjem mijenja konzistencija grožđice.

7. Svjesno progutajte grožđicu, počevši sa sviješću o svojoj namjeri da je progutate te nastavivši s osjetom samoga gutanja. Zamijetite kako se pomiče niz grlo u jednjak.

8. Primijetite je li u ustima ostao okus te kakav je osjećaj vezan uz usta.

Pokušajte ovu vježbu primijeniti na svoj sljedeći obrok što češće možete. Vjerojatno ćete zahvaljujući njoj lakše primijetiti kad ste siti te prestati jesti na vrijeme da izbjegnete prejedanje.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci