Više ove hranjive tvari može smanjiti učestalost i ozbiljnost glavobolje i migrene

Novo istraživanje objavljeno u The BMJ otkrilo je da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti učestalost i ozbiljnost glavobolje kod odraslih ljudi koji pate od migrene. Evo na koji način možete unijeti više ovih hranjivih sastojaka u svoju prehranu

Kako omega-3 pomažu u upravljanju boli?

I omega-3 i omega-6 masne kiseline pripadaju kategoriji polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), koje proizvode molekule nazvane oksilipini. Prema istraživanju, nekoliko oksilipina dobivenih iz omega-6 masnih kiselina imaju svojstva ublažavanja boli, dok nekoliko oksilipina dobivenih iz omega-3 imaju snažna svojstva smanjenja boli.

Znanstvenici su pregledali 182 sudionika koji su imali migrenske glavobolje negdje između pet do 20 dana mjesečno. Sudionicima je nasumično dodijeljena jedna od tri dijete tijekom 16 tjedana.

Prva dijeta (koja je trebala oponašati prosječnu prehranu) sadržavala je tipične razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina; druga dijeta sadržavala je povećani unos omega-3 bez mijenjanja omega-6; treća dijeta podigla je unos omega-3 i snizila omega-6. 

Tijekom 16 tjedana sudionici su bilježili učestalost glavobolje i kako su glavobolje utjecale na njihovu kvalitetu života. Na kraju ispitivanja, dvije skupine koje su povećale unos omega-3 izvijestile su o znatno nižoj učestalosti glavobolje (2 do 4 glavobolje mjesečno). Kad su imali glavobolje, bile su kraće i manje ozbiljne u usporedbi sa skupinom koja nije uzimala dodatne količine omega-3 masnih kiselina.

"Iako dijete nisu značajno poboljšale kvalitetu života, proizvele su snažna smanjenja učestalosti i ozbiljnosti glavobolja u odnosu na uobičajenu prehranu", pišu autori istraživanja. "To je pružilo biološki vjerojatan dokaz da se bol može liječiti ciljanim prehrambenim promjenama kod ljudi."

Kako unijeti više omega-3 u svoju prehranu?

Omega-3 masne kiseline nalaze se u širokom rasponu namirnica (od kojih većinu vjerojatno već jedete). Evo samo nekoliko njih koje biste trebali dodati u svoj jelovnik: 

  • Losos, skuša, inćuni, haringa i srdela
  • Tuna u konzervi
  • Sjemenke (posebno lan i chia)
  • Kamenice
  • Avokado
  • Orasi
  • Soja
  • Tušt

Čak i ako nemate dijagnozu migrene, blagodati ovih masnih kiselina puno će značiti za zdravlje vašeg organizma.

Izvor: mindbodygreen

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci