Kako kefir poboljšava društveni život?

Ako se previše brinete o tome kako vas drugi ljudi vide i što misle o vama, možda je vrijeme da povećate unos fermentiranih namirnica:-)

Poznato je da fermentirane namirnice imaju visoku nutritivnu vrijednost i da su lakše probavljive, a novo američko istraživanje (College of William and Mary i University of Maryland School of Social Work) sugerira da može biti od pomoći u ublažavanju socijalne fobije, anksioznog poremećaja koji se očituje iracionalnim strahom od negativne procjene drugih ljudi.

Prema rezultatima istraživanja, ispitanici koji su konzumirali više fermentirane hrane (npr. jogurta i kimchija, korejskog jela od fermentiranog povrća) imali su manje simptoma društvene anksioznosti. Razlog za to, objasnili su znanstvenici, najvjerojatnije leži u tome što fermentirana hrana blagotvorno utječe na bakterije u crijevnoj flori. A kako su mozak i crijeva povezani, to je u konačnici povoljno utjecalo na raspoloženje ispitanika. Imajući to na umu, sljedeći put prije odlaska na neko društveno događanje popijte veliku šalicu kefira.

Fermentiranje - najisplativije ulaganje u zdravlje

Probiotici na tanjuru

Ljekoviti kefir koji možete raditi sami

Kombucha napitak

 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci