Kako kava zapravo djeluje na naš sustav

Odoljeti opojnom mirisu kave mogu samo rijetki. Kava nam pomaže da se brže razbudimo, pojačava koncentraciju, pomaže mozgu da se razbistri, a vrlo često je prva jutarnja kava i psihološki stimulans bez kojeg ne možemo započeti dan. No terapeutkinja Egli Ilić otkriva zanimljive činjenice o kavi iz kuta tradicionalne kineske medicine, koje vas možda navedu da promijenite navike...

Istraživanja klinike Mayo

O tome je li kava dobra za nas te koliko je šalica optimalno, postoje različita mišljenja i različite teorije, a ni rezultati istraživanja nisu konzistentni. Za razliku od starijih istraživanja, koja uglavnom ukazuju na štetnost kave (zbog stvaranja kiseline u želucu, intoksikacije jetara, visokog krvnog tlaka i slično), novija istraživanja upućuju na to da dvije do tri šalice kave dnevno može čak biti korisno za naše zdravlje.

Prema takvim istraživanjima (npr. istraživanje američke klinike Mayo), pijenje kave sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca, a pozitivno djeluje i na mozak jer pojačava koncentraciju pa lakše rješavamo kompleksne zadatke, lakše učimo i brže pamtimo.

No, ne treba zanemariti ni socijalnu komponentu pijenja kave. Naime, u našim je krajevima kava glavni napitak uz koji se družimo, stoga indirektno može pozitivno utjecati na naše raspoloženje.  

Pa ipak, čini se da istraživanja koja potvrđuju dobrobiti kave nisu dovoljno sustavna, obuhvatna niti su provedena dovoljno dugo razdoblje, pa nas mogu navesti na pogrešne zaključke.

A što o kavi kaže tradicionalna kineska medicina?

S druge strane, tradicionalna kineska medicina o tome ima jasan stav: pijemo li kavu s vremena na vrijeme (npr. nekoliko puta mjesečno), ona neće ostaviti nikakve loše posljedice na naš organizam. No svakodnevno pijenje kave nije preporučljivo.

Evo i zašto:

Kava se ubraja u element vatru
Prema teoriji o pet elemenata, kava se (zbog svog gorkog okusa), ubraja u element vatru. I doista, kada smo bezvoljni, letargični i pospani, kada se teško pokrećemo i teško koncentriramo, kava će nas "zapaliti". No način na koji kava djeluje na naš sustav može se usporediti s paljenjem šibice. Kada se šibica zapali, brzo i izgori.

Tako će nam i kava dati inicijalni poticaj, brzo ćemo se razbuditi, no vrlo brzo, kada njeno djelovanje prestane, osjećat ćemo se još umornije nego prije, pa ćemo, da bismo mogli funkcionirati, trebati još kave. Zato su rijetki oni koji piju samo šalicu kave dnevno.

Povećani unos kave ubrzat će rad srca i rezultirati drugim negativnim posljedicama na srce, a upravo je srce glavni organ koji se vezuje uz element vatru. Pretjerano konzumiranje kave rezultirat će i raznim kardiovaskularnim oboljenjima, povišenim krvnim tlakom i slično, što su mnoga istraživanja i dokazala. Upravo zbog toga, kava se kao napitak ubraja u "lošu vatru" te ju je bolje izbjegavati.

Vatra isušuje vodu, našu životnu energiju
Osim toga, loša vatra, posebno ako je konzumiramo previše, može isušiti vodu. I doista, kava ubrzava naš vodeni metabolizam te pojačava potrebu za mokrenjem. Glavni organi koji upravljaju našim vodenim metabolizmom su mokraćni mjehur i bubrezi, koje taoisti nazivaju oceanom života.

Bubrezi su izvor naše vitalnosti i zdravlja te sjedište životne energije, koja doslovce omogućuje da budemo živi. Što imamo više te energije u svome sustavu, u nama će biti više života (u doslovnom i metaforičkom smislu), lakše ćemo se nositi sa životnim izazovima, biti otporniji na bolesti, izgledat ćemo mlađe i dulje živjeti.

Ubrzava starenje
Premda se energija bubrega s godinama troši, prema taoističkom učenju, svakodnevnim pijenjem kave ona se troši puno brže.

Drugim riječima, pijemo li kavu svaki dan (pa čak i kada je riječ o samo jednoj ili dvije šalice), zbog negativnog utjecaja na energiju vode – našu životnu energiju u bubrezima, ubrzava se starenje (u što se lako možemo uvjeriti – koža ljudi koji piju puno kave doista djeluje isušeno, dehidrirano i staro), umanjuje se vitalnost i zdravlje te skraćuje fizičko postojanje.

Meni su osobno ove spoznaje bile dovoljan poticaj za odvikavanje od svakodnevnog pijenja kave.

Egli Ilić, terapeut i trener, www.egliilic.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci