Kako jesti kao nutricionist

Poznata australska holistička nutricionistkinja Lee Holmes obavila je opsežno istraživanje tako da vi ne morate. Prenosimo njezinih osam glavnih principa za očuvanje i poboljšanje zdravlja.

Lee Holmes, autorica knjige 'Supercharge Your Life'

Lee Holmes, autorica knjige 'Supercharge Your Life'

Balansiran i personaliziran pristup hrani, po Supercharge metodi australske holističke nutricionistkinje Lee Holmes, autorice niza kuharica i bloga Supercharge your life donijet će ravnotežu organizmu u osam jednostavnih koraka:

1. Jedite obilje biljnih namirnica

Usprkos velikim razlikama u doktrinama konvencionalnih i alternativnih stručnjaka, u jednom se svi slažemo – vrlo je zdravo jesti obilje biljnih namirnica. Stoga svoj jelovnik obogatite obiljem orašastih plodova, sjemenki, žitarica, sezonskog voća i povrća, začinskog i aromatičnog bilja.

2. Birajte hranu u njezinom izvornom obliku

Industrijski obrađenu hranu, onu koji naši preci ne bi mogli ni pojmiti, najbolje je jesti u malim količinama. Svaki sastojak s „brojem“ u nazivu ili nazivom koji nije registriran kao „hrana“, vjerojatno nije dobar i izbjegavajte ga.

3. Uravnotežite svoju prehranu

U prehrani je najvažnije održavati ravnotežu. Ako ste izbačeni iz svoje rutine, primjerice zbog posla ili blagdana, pa jedete više određene hrane, provedite nekoliko sljedećih dana konzumirajući hranu koja vam je nedostajala.

4. Zaliječite svoja crijeva

Crijeva su motor našeg zdravlja, a zacijeliti ih možete u četiri faze. Prva faza obuhvaća iscjeljivanje stijenki crijeva omogućujući probavnom sustavu „odmor“ u obliku juha i smoothieja te izbjegavanje hrane koja vam smeta. Druga faza je detoksikacija prirodnim detoksikacijskim metodama, uključujući suplement Love Your Gut, epsom kupke i slično. Treća je faza nastaniti crijeva dobrim bakterijama, namirnicama koje su bogate prebioticima i probioticima. Konačno, četvrta faza je detoksikacija čitavog života – rješavanje bilo kakvih neriješenih emotivnih problema te ono najvažnije, prakticiranje i primjena onih metoda koje će vam pomoći da se više brinete o sebi.

lee holmes portret

5. Prigrlite ajurvedski pristup

Tradicionalna indijska medicina uči nas kako možemo očuvati zdravlje uravnoteženom prehranom koja se bazira na svih šest okusa: slatko, kiselo, slano, papreno, gorko i trpko. Prehrambena raznolikost, različiti okusi, konzumacija sezonskih plodova i dobra ravnoteža kuhanih i sirovih obroka pomaže živčanom sustavu da prepozna dobru prehranu. Možete isplanirati svoj idealan ajurvedski prehrambeni plan prema svom tipu doše, a to će vam pomoći da jedete zdravije i onako kako to odgovara jedinstvenosti vašeg tijela.

6. Birajte kvalitetu, a ne kvantitet

Ovaj se savjet posebno odnosi na namirnice životinjskog podrijetla. Pokušajte nabavljati kvalitetniju hranu, koja je organska ili prirodna, iz slobodnog uzgoja. Bolje je uživati u manjoj količini hrane nego se prejedati konzumirajući jela koja su jeftinija i lošije kvalitete.

7. Prakticirajte svjesno jedenje

Ugledajte se na Francuze i učinite svaki obrok posebnom prilikom, čak i ako je to samo jutarnja šalica čaja. Odložite novine, isključite mobitel i televizor, sjednite za sol, jedite s prijateljima ili obitelji, zahvalite za hranu koju jedete i svim osjetilima uživajte u kušanju svakog zalogaja.

8. Živite po pravilu 80:20

Ako se 80 posto vremena pridržavate vlastitih prehrambenih pravila, to će vam dopustiti da ostatak vremena sebi ugodite čokoladnom tortom na nekoj rođendanskoj zabavi ili pizzom na putovanju.

naslovnica lee holmes

Knjiga 'Supercharge Your Life' Lee Holmes sadrži cjelovite recepte i savjete bazirane na holističkom nutricionizmu koji su autorici pomogli da se riješi tegoba kronične bolesti. Knjigu možete nabaviti na www.amazon.co.uk

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci