Kako jedete i imate li koristi od hrane koju unosite?

Da bi probava funkcionirala pravilno te se apsorbirale hranjive tvari iz hrane, valja paziti ne samo na ono što se jede nego i na to kako se jede. Obratite li pozornost na ovih nekoliko stvari, jest ćete osvještenije, a vaš će organizam imati više koristi od hrane koju unosite

Pripremite se za jelo – nemojte odmah navaliti na hranu koliko god da ste gladni. Samo nekoliko trenutaka "pauze" – npr. tišine, nekoliko dubokih udisaja i izdisaja – omogućit će vam da se usredotočite na jelo i da jedete a da vam ništa ne odvlači pozornost. Priprema se odnosi i na postavljanje stola: i tih nekoliko minuta dok postavljate stol, pridonijet će usredotočivanju na jelo. Jedete li sami, oduprite se porivu da hranu pojedete "s nogu", pred kompjutorom ili televizorom.

Jedite polako – odvojite dovoljno vremena za jelo da hranu možete dobro prožvakati. Tako ćete ne samo biti svjesniji njena okusa nego i pospješiti probavu te olakšati "posao" želucu, ali i spriječiti prejedanje.

Budite svjesni energije koju unosite hranom – kad obratite pozornost na to kako se osjećate nakon konzumacije određene hrane, uvidjet ćete vrijednost cjelovitih namirnica te više nećete tako lako pokleknuti pred nekvalitetnom, previše prerađenom hranom.

Kratka stanka – ne morate "prileći", ali nemojte ni odmah odjuriti nešto raditi. Dopustite si koju minutu odmora i opuštanja nakon jela jer i to će pridonijeti boljoj probavi.


Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci