‘Jackfruit’ ili kruhovac - novi vege hit

Jedna od najvećih voćki na svijetu – najpoznatija kao jackfruit – sve je popularnija veganska zamjena za meso. Doznajte sve o ovom voćnom čudu i isprobajte dobar recept

Samo nezreli plodovi zamjena za meso

Golemi plod može narasti do gotovo metar dužine, pola metra širine i težiti do četrdesetak kilograma, a jedno stablo godišnje može dati do 150 plodova. Kora ploda je zelena i bodljikava, a ispod nje je ukusna svijetložuta pulpa bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i bjelančevinama.

Samo su nezreli plodovi pogodni za pripremu jela sličnih mesnima, kao i raznih priloga, umaka, salata i čipsa. Zreli plod slatkog je okusa koji se opisuje kao kombinacija ananasa, banane i manga. Zreli plod može se jesti sirov ili se od njega spravljaju desertne kreme, kolači, džemovi, sok, sladoled...

I sjemenke jestive

I sjemenke su jestive – imaju mliječni, slatkast okus koji se uspoređuje s brazilskim oraščićima. Sjemenke se melju u brašno koje se najčešće koristi za izradu tjestenine, a kuhanim ili prženim sjemenkama oplemenjuju se razna jela ili se izrađuju grickalice.
Ova drevna indijska voćka s vremenom se proširila i na tropska područja Azije, a uzgaja se i u Africi, Brazilu i na Karibima.

Izvorni, indijski naziv ovog voća je chakka, a kad su Portugalci u 15. stoljeću stigli u Indiju, prozvali su ga jaca. Naposljetku je iz toga nastao engleski naziv jackfruit. U Indoneziji i Maleziji, pak, plod je nazvan nangka. Hrvatski mu je naziv kruhovac, jer plod dozrijeva na stablu Artocarpus heterophyllus iz biljnog roda kruhovaca.

Kod nas stiže osušen ili konzerviran

Dok zapadnjaci tek otkrivaju kruhovac kao superhranu, u Aziji se on rabi i na mnoge druge načine. Od drva kruhovca izrađuju se glazbala, namještaj i građevne konstrukcije za kuće. U nekim područjima Indije drvo kruhovca smatra se svetim i koristi se u vjerskim obredima, a iz njegove kore dobiva se smeđi pigment za bojenje odjeće budističkih redovnika. Lišćem se hrane domaće životinje. Ukratko, kruhovac je vrlo izdašna i svestrana biljka.

Na naše tržište stiže osušen ili konzerviran – nezreli plodovi obično se konzerviraju otopinom limunske kiseline i soli, dok su zreli plodovi potopljeni u šećerni sirup ili zamrznuti.

Recept:

Trgani kruhovac sa salsom od avokada

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci