Izazov aditiva: Što znače oznake 'E' na proizvodima

Iako težim zdravoj prehrani, ipak s vremena na vrijeme ne mogu odoljeti posezanju za nekom čokoladom ili keksima s prepunih polica u supermarketima. A kao netko tko gotovo uvijek iščitava ona sitna slova na proizvodu, tzv. deklaraciju, poželjela sam s vama podijeliti nešto o tim E-brojevima i je li sve tako strašno kako izgleda...

Nisu svi aditivi loši

E-brojevi označavaju prehrambene aditive čija je upotreba dozvoljena u Europi (otud „E“). Aditivi su supstancije koje se dodaju u prehrambene proizvode radi poboljšanja nekih njihovih svojstava (miris, okus, boja i slično). Kad aditiv ima oznaku E, to znači da je prošao određenu proceduru provjere zdravstvene ispravnosti. 

Međutim, istraživanja su pokazala da je, bez obzira na provjeru, velik broj aditiva štetan za ljudsko zdravlje ako se uzima u količinama većim od dozvoljenih. Dakle, ne možemo govoriti o apsolutnoj neškodljivosti aditiva, nego prije o stupnju njihove štetnosti, koji ovisi o načinu i količini upotrebe.

Iako sama riječ „aditivi“ u mnogim ljudima budi strah, nisu svi aditivi loši. Takav je primjerice, regulator kiselosti, limunska kiselina (E-330). Problem predstavljaju sintetički aditivi na koje treba obratiti pažnju.

Pravilnik o prehrambenim aditivima

Treba znati da velik broj ispitivanja prethodi procjeni sigurnosti upotrebe aditiva. Ta ispitivanja obuhvaćaju određivanje akutne i kronične toksičnosti, mutagenosti, kancerogenosti, utjecaja na potomstvo, alergogenosti itd. Na osnovi dobivenih rezultata određuju se maksimalno dozvoljene količine aditiva u pojedinim namirnicama, pri čemu se vodi računa o unosu pojedinih namirnica, jer nije isto da li se aditiv dodaje u kruh, mliječne proizvode ili u kavijar.

Upotreba aditiva zakonski je regulirana, pa se tako u našoj zemlji Pravilnikom o prehrambenim aditivima određuju prehrambeni aditivi u procesu proizvodnje hrane. Ovim Pravilnikom propisano je da je, primjerice, u aromatiziranim fermentiranim mliječnim proizvodima, uključujući termički tretirane proizvode, maksimalno dozvoljena količina aditiva E 104 (kinolinsko žuto) iznosi 10 mg/kg, kao i to da u smrznutim desertima (sladoled, mliječni sladoled, krem sladoled, smrznuti aromatizirani desert, smrznuti voćni desert uključujući sorbet) količina aditiva E 951 (aspartam) ne može biti iznad 800 mg/kg uz ograničenje da se ranije navedeno odnosi samo na proizvode smanjene energetske vrijednosti ili bez dodanog šećera.

Što se nalazi u omiljenim slatkišima?

Ako pokušate izbjeći E-brojeve, poprilično ćete se namučiti, jer je današnji užurban i moderan način života i prehrane gotovo nemoguće zamisliti bez prehrambenih aditiva.

I da se vratimo na moje omiljene slatkiše i popis E-brojeva koji se nalaze na njihovoj deklaraciji. Pokušat ću objasniti barem neke od njih.

Tu su: regulatori kiselosti – limunska kiselina (E-330), vinska kiselina (E-334) i njihove soli; sredstva za sprečavanje zgrušavanja – magnezijeve soli masnih kiselina (E-470b), kalcijevi fosfati (E-341) i silikati (E-551 – E-559); zaslađivači – acesulfam-K (E-950), aspartam (E-951), ciklaminska kiselina (E-952), saharin (E-954), taumatin (E-957) i neohesperidin DC (E-959); zamjene za šećer su: sorbit (E-420), manit (E-421), izomalt (E-953), maltitol (E-965), laktitol (E-966) i ksilitol (E-967); sredstva za poliranje – voskovi i smole (E-901 – E-904); sredstva za zadržavanje vlage – sorbitol (E-420) i glicerol (E-422) i mnogi drugi.

Hm... Nije baš ohrabrujuće.

Čitajte deklaracije

Što smo zaključili? Prehrambeni aditivi nužni su u današnjem načinu života. Kad otvorite bocu ulja, očekujete da ulje nije užeglo, od jogurta od višnje očekujete da je crvene boje, od light slatkiša da ima sladak okus. Zato čitajte deklaracije proizvoda, posebno popis sastojaka.

Što je više sastojaka, to je bolje da ne konzumirate proizvod. Ako mu je rok trajanja nekoliko godina, ni to nije za preporuku, a ako su navedeni sastojci koje ne razumijete, ne bi bilo loše da se s nekim posavjetujete.

I na samom kraju jedna anketa za žene: navodno je dokazano da su žene koje čitaju deklaracije na prehrambenim proizvodima vitkije od žena koje to ne čine.
Držim vam palčeve u ovoj avanturi.

Snežana Sremac

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci