Intervju Jasmine Hemsley: Kako ajurvedu uklopiti u zapadni način života?

Jedna od najpoznatijih britanskih autorica knjiga i blogova o zdravoj prehrani živi prema principima ajurvede. Svojom novom knjigom 'East by West' uči nas kako drevni istočnjački princip može i treba pronaći mjesto u stresnom zapadnjačkom načinu života

Život s više energije

Želja da se odmakne od jednolične prehrane koja ju je pratila u ranim dvadesetim godinama života te stalnog osjećaja da joj nedostaje energije i živosti, 38-godišnju Britanku Jasmine Hemsley pogurala je u smjeru koji joj je nekoliko godina poslije obilježio život – u smjeru zdravlja putem zdrave prehrane.

Ključnu ulogu u tome imalo je drevno indijsko znanje o životu – ajurveda. Mnoge je principe prehrane na svome putu susretala i istraživala, no tek joj je ajurveda pružila uvid ne samo u svrhovitost namirnica, začina i načina pripreme hrane nego i u život koji može biti sretniji, ispunjeniji, energiziraniji.

Zdrava prehrana u kojoj ne caruju restrikcije

Ova Londončanka karijeru je započela sa svojom sestrom Melissom i uskoro su svojim TV emisijama, gdje su prezentirale zdravu prehranu u kojoj ne caruju restrikcije, te dvjema knjigama recepata, koje su doživjele izdanja u cijelom svijetu, postale poznate po imenu svog tadašnjeg bloga Hemsley + Hemsley.

U to vrijeme bile su među rijetkima koji zdravlje ne povezuju s redukcijom kalorija, izbacivanjem masnoća, čak ni sladila. Svoj put zdravlja pronašle su u vjeri da za nas može biti dobra samo prirodna, nutritivno bogata i cjelovita hrana, a Jasmine je nakon godina učenja i istraživanja u tome pronašla i stvarno uporište – ajurvedu.

Jasmine Hemsley: Recept ua pizzu pudu

Ajurveda uklopljena u zapadni način života

Samostalnu karijeru autorice i wellbeing coacha započela je izdavanjem knjige East by West – vodiča koji na Istoku utemeljen ajurvedski princip na logičan i jednostavan način uklapa u zapadnjački stil života i kuhanja.

U ekskluzivnom razgovoru za Sensu Jasmine Hemsley osvrnula se na život kakav joj je donijelo razumijevanje vlastitih potreba – tijela i emocija – te je s nama podijelila i nekoliko recepata iz knjige East by West. Njezin naslov slobodno bismo mogli prevesti kao Istok u očima Zapada. Jednako tako, može se interpretirati i kao Zapad u očima Istoka jer bi težnja svih nas, bez obzira na mjesto rođenja i okolnosti koje nas okružuju, posvud i uvijek trebala biti jednaka – cjelovito zdravlje na nježan i podržavajući način.

Postali ste poznati kao guru zdravog životnog stila, a sada ste ajurvedom otišli jedan korak dalje. Kako ste je otkrili?
Kad sam u ranim dvadesetima počela vježbati jogu, sve češće sam slušala o ajurvedi jer ipak su to srodne prakse. Iako sam bila zaintrigirana njome, činila mi se prilično daleka, drugačija od mog stila života. No, što sam više učila o zdravlju i wellnessu, ajurveda je počela sve više dobivati smisao – bila je povratak prirodi, mojoj i svega što me okružuje, nasuprot restriktivnom stilu dijeta i vježbanja koji su nas do tada tjerali da idemo preko svih limita.

Svi su proizvodi bili s malo kalorija, malo masnoća ili su brzo skidali kilograme, dok je ajurveda predlagala divnu, intuitivnu prehranu u obliku kuhanih jela i prirodnih masnoća, na isti način na koji su me moja majka Filipinka i otac Englez hranili dok sam odrastala. Sve je to bilo mnogo prirodnije i zdravije od pakirane i procesirane „zdrave hrane“. Prepoznala sam snažan utjecaj onoga što jedemo na svaki aspekt života: od toga koliko energije imamo, kako izgledamo te koliko smo mirni u balansiranju svojih emocija.

U tridesetima sam počela prakticirati vedsku meditaciju s učiteljem Garyjem Gorrowom u Australiji i više nisam mogla zanemariti važnost koju je ajurveda zaslužila u mom životu. Počela sam snažnije istraživati taj zdravstveni princip, čitala sam knjige i polako ga uključivala u svoj svakodnevni život. Od tada sam prošla nekoliko ajurvedskih detoksikacija (panchakarma) u Indiji, a moj put učenja traje i dalje.

ajurveda

Koji je vaš ajurvedski tip? Kako su se vaše tijelo i stanje uma promijenili otkad ste počeli živjeti prema ajurvedskim principima?
Moj tip je vata-pitta, što znači da je vata moja dominantna doša s dozom pitte. Budući da živim u vata okruženju – Ujedinjeno Kraljevstvo je hladno, živim u užurbanom gradu okružena tehnologijom i često putujem – moram balansirati tu energiju da ne bih doživjela kolaps i razboljela se.

Svi se, naime, mijenjamo iz sezone u sezonu, čak i tijekom dana, a kad putujemo i mijenjamo razne klime ili jedemo stalno istu hranu, to može poremetiti ravnotežu doša, stoga je važno shvatiti da se mijenjamo kako se mijenja naše okruženje – nismo isti u svakom trenutku! No, poznajući svoju došu, tome se mogu prilagoditi prema ajurvedskim principima.

Kad sam prvi put uklopila ajurvedu u svoj svakodnevni život, bilo je to zaista nevjerojatno iskustvo. Osjetila sam da sam lakša duhom, više u svome tijelu, uravnotežene energije, sretnija i usklađenija sa svojom okolinom. Popravila mi se probava, kao i svaki aspekt moga zdravlja, tijela i duha. Nisam više mogla zamisliti da se vratim životu bez mudrog vodiča kakav je ajurveda. I to ima smisla jer ona je znanje o životu!

Kruh od banane s heljdom Jasmine Hemsley

Zbog čega bi se ljudi danas trebali inspirirati ajurvedom, pogotovo kad je riječ o hrani?
Danas, zbog ubrzanog tempa života, nemamo vremena za kuhanje svježe hrane i ne cijenimo ono što jedemo. Često biramo ostatke ili pakirane, gotove obroke, jedemo u pokretu ili dekoncentrirani stvarima poput televizije, ne osjećamo stvarnu povezanost s hranom i odakle ona dolazi, ovisimo o mikrovalnim pećnicama i plastičnim posudama u kojima pripremamo obroke.

Više znanja i razumijevanja ajurvede uči ljude da se povežu s onim što je u njihovom tanjuru, uzmu vremena uživati u svakom zalogaju, u potpunosti prožvaču ono što jedu jer to je iznimno važna karika dobre probave.

Sve to pridonosi većoj ravnoteži, manjem osjećaju nadutosti te boljoj energiji za hvatanje ukoštac s izazovima svakodnevice. Ta prisutnost, svjesnost da sve što činimo sa svojim tijelom utječe na druge razine naše dobrobiti, nešto je što svatko treba usvojiti i primijeniti u svemu što radi.

Sve je više novih saznanja o probavi i o njoj se sve češće razgovara, a ajurveda nudi rješenje jer vjeruje da je loša probava uzrok mnogih modernih zdravstvenih tegoba.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci