Hrana koja ojačava imunitet prije zime

S novom sezonom na pomolu dolaze i neke neželjene pojave - šmrcanje i kihanje ili, još gore, gripa. Ali ne kupujte još lijekove za te tegobe jer mnogo toga možete učiniti kako biste pripremili i ojačali svoj obrambeni sustav...

Ako želite konzumirati samo jedan suplement, neka to bude vitamin D, savjetuje zagrebačka nutricionistkinja Karmen Matković Melki. Sezonski manjak sunčanih dana može u organizmu sniziti razinu ovog vitamina, a on ima važnu ulogu u poboljšanju imuniteta i raspoloženja. Konzumirajte ga u obliku suplementa, ali i u hrani. Osim plave ribe, jesen nudi i gljive – vegetarijanski izvor ovog tzv. sunčeva vitamina.

Vitamin D - mnogo više od vitamina

Usto, neka se na jelovniku za jačanje imuniteta nađu i buča, poriluk, cvjetača, jabuke, kruške, mandarine i nar. Možete ih konzumirati svježe ili u domaćim juhama, kolačima, kompotima ili džemovima. Bogat su izvor vitamina, minerala i fitokemikalija snažnog antioksidacijskog djelovanja te dijetalnih vlakana koja potiču rast probiotičkih bakterija za koje je dokazano da potiču crijevnu imunofunkciju i time nas štite od različitih uzročnika prehlada i viroza.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci