Evo zašto nikad nije dobro jesti uzrujan

Većina nas to doživi prije ili kasnije. Slistimo sve što nam se nađe pod vilicom kad smo uzrujani, ljutiti ili deprimirani. Jeste li ikada primijetili da se ne osjećate dobro nakon takvog jela? Nekoliko je razloga zašto nije dobro jesti kada je prisutan emocionalni naboj. Evo nekih

1. Pojest ćete više nego što vam je potrebno

Snažne emocije stvaraju snažnu unutarnju potrebu za umirenjem i često tada pokušavamo ublažiti tugu, ljutnju ili strah s mnogo više hrane nego što je potrebno. Dok se emocije kovitlaju u vama i oko vas, nećete biti svjesni malog unutarnjeg glasa koji kaže: "Sit sam, ne trebam više jesti". Nastavit ćete samo gutati hranu bez pomisli o tome kako se osjeća vaš trbuh, dok ne bude prekasno.

2. Bit će vam mučno

Jedete li kad se osjećate uznemireno, uznemirit ćete i želudac, doslovno ćete "progutati" nervozu. Vjerojatno će vas mučiti grčevi, napetost ili osjećaj nadutosti ako ste uplašeni ili ljutiti, i jest ćete i onda kad želudac osjeća da to baš i nije najbolja ideja.

3. I druge će vam kočnice popustiti

Jeste li primijetili da vam kad ste ljutiti ili prestrašeni kočnice u drugim područjima popuste? Npr. posvađate li se žestoko s partnerom, dijeta ili zacrtani plan prehrane nisu vam više ni nakraj pameti – daleki su i nevažni u usporedbi s ljutnjom koju osjećate. Na nesreću, ta mentalna i emocionalna promjena prioriteta može prouzročiti da "iskočite iz kolosijeka" i vratite se starim nezdravim navikama (ne samo u jelu).

4. Bit ćete još utučeniji nego prije

Nakon što se prejedete, prirodno ćete transferirati ljutnju ili tugu na činjenicu da ste upravo napravili nešto loše, opet se pretrpali hranom, "uništili" plan zdrave prehrane i slično (on nije uistinu uništen, ali vi se možete tako osjećati). Bit ćete još utučeniji ili nervozniji zato što ste bili slabi i nemate snagu volje i osjećat ćete se još gore.

Najbolji način izbjegavanja tih emocionalnih uspona i padova je, naravno, ne jesti kad ste uznemireni. Čak i ako ste "legitimno" gladni, pokušajte se suzdržati od jedenja sve dok niste doveli emocije pod kontrolu. Sjednite i pet minuta lagano, duboko dišite kako biste se smirili.

Kad se vratite u ravnotežu, pojedite svoj obrok, ali budite sigurni da ste odvojeni od problema koji vas uzrujava. Recite si da možete razmišljati o njemu ponovno nakon jela, ali izbacite ga iz glave dok jedete. To zahtijeva vježbu i dosljednost, pogotovo ako ste skloni emocionalnom prejedanju, ali to je jedna od najboljih stvari koju radite kako biste si pomogli smršavjeti i održati zdravu težinu.

Jasna Šafar, kvantni vodič, www.quantum.com.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci