Ako postite, potrebni su vam elektroliti: Postoje 3 prirodna načina kako ih nadopuniti

Voda te voće i povrće obično pružaju sve potrebne elektrolite, ali kad postite, jedete malo ugljikohidrata, a posebno ako vježbate, možda ćete trebati pružiti organizmu dodatne elektrolite

Znojenjem i vježbanjem gubimo elektrolite

Tijekom svakog vašeg posta, ali posebno tijekom dužeg posta, važno je osigurati pravilnu hidrataciju, ne samo vodom, već i elektrolitima. Voda i svježe, hidratantno voće i povrće obično pružaju sve potrebne elektrolite. Ali kad postite, jedete malo ugljikohidrata, a posebno ako vježbate ili živite u vrućoj klimi, možda ćete trebati dopuniti organizam dodatnim elektrolitima.

To je zato što znojem gubite elektrolite (u svakoj litri znoja izgubite 900 mg natrija, 15 mg kalija i 13 mg magnezija). Također, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata smanjuje upalne ugljikohidrate, što može rezultirati gubitkom vode, narušavajući ravnotežu elektrolita.

Što su zapravo elektroliti?

Elektroliti su riječ kojom se puno razbacuje, ali mnogima od nas nije potpuno jasno što su zapravo.

Elektroliti su spojevi koji stvaraju pozitivne ili negativne ione kada se otope u vodi. Oni igraju važnu ulogu u našem zdravlju, regulirajući sve, od funkcije živaca do ravnoteže tekućine u našim stanicama do krvnog tlaka i pH ravnoteže u našim tijelima.

Glavni elektroliti su natrij, kalij, kalcij, bikarbonat, magnezij, klorid i fosfat, ali postoje i drugi minerali i elementi u tragovima koji igraju ulogu u optimalnoj hidrataciji.

I prije nego što uzmete svijetloplavu bočicu pića obogaćenu elektrolitima, trebate znati da je većina napitaka s elektrolitima puna umjetnog ili običnog šećera, konzervansa i umjetnih boja i konzervansa - sastojaka koje definitivno izbjegavate tijekom četverotjednog plana fleksibilnog posta, a nadamo se i kasnije.

Tri elektrolita za hidrataciju tijekom posta

Budite sigurni, postoje jednostavni, jeftini i jednostavni načini za dopunjavanje elektrolita bez sportskih pića:

1. Himalajska ružičasta sol

Jednostavan način da napunite elektrolite je jednostavno dodavanjem himalajske ružičaste soli u vodu jer je tako bogata mineralima. Često tražim od svojih pacijenata s problemima osovine mozak-nadbubrežna žlijezda, koji također mogu iscrpiti tjelesne elektrolite, da ujutro u čašu vode dodaju 1 čajnu žličicu himalajske soli ili je dodaju u obroke.

2. Juha

Također možete otopiti 1 do 2 kocke temeljca od juhe od povrća ili pilećih kostiju u šalici vode. Zatim, dodajte neke od mojih omiljenih namirnica bogatih elektrolitima poput gljiva i špinata i dobit ćete kalij i magnezij, važne minerale za hidrataciju.

3. Dodaci elektrolita

Na tržištu postoje neki izvrsni dodaci elektrolita. Samo pogledajte popis sastojaka i provjerite sadrže li šećer ili bilo što umjetno.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Ostali članci