Dalibor Petrinić: Bitno je ono što jedeš, ali još je bitnije što jede tebe

Osobni trener Dalibor Petrinić poznat je po svom holističkom pristupu vježbanju, ali i prehrani. Znanje koje je godinama prikupljao, kao i zablude o prehrani te načine kako gledamo na ono što jedemo, prenio je u knjigu ‘Prehrana za koju smo stvoreni’ u kojoj potvrđuje svoje mišljenje da su naše prehrambene navike neodvojive od naših emocija

Dalibor Petrinić

Dalibor Petrinić

Knjiga

Ova je knjiga bila planirana nekoliko godina, ali kako jako vjerujem svom instinktu i uvijek pustim Univerzumu da me vodi, znao sam da će sve doći u pravo vrijeme. Tako je i bilo. Jer da sam pisao knjigu prije nekoliko godina, ona bi potpuno drugačije izgledala.

Naime, nakon godina istraživanja, čitanja i educiranja, trebalo je sve te informacije „filtrirati“ i sažeti ono što je, prema mom mišljenju, najbitnije i što se, iz mog iskustva i rada s mojim klijentima, pokazalo istinitim.

Što sam više istraživao, to sam više bio ljut

Moram priznati, često sam se znao naći u blokadi, češkajući se po glavi, s obzirom na brdo kontradiktornih informacija vezanih za temu prehrane.

Mesojedi, vegetarijanci, vegani, LCHF, keto, sirova prehrana, ova dijeta, ona dijeta – bezbroj je informacija od kojih bi i znanstvenika zaboljela glava. I svaki autor tvrdi za sebe da je u pravu te da je upravo takav način prehrane univerzalan i prikladan za svakoga, što je, naravno, besmisleno i to vrlo jasno objašnjavam u knjizi.

Tko god tvrdi da postoji jedan, univerzalan način prehrane za svakoga, taj nema pojma o čemu priča, s razlogom laže ili, što je najčešće slučaj, nešto prodaje. Većina informacija u vezi s prehranom koje se mogu naći na internetu, u medijima i knjigama, čak i u istraživanjima, potpuno su pogrešne, izmanipulirane i vrlo često s jasnim ciljem servirane javnosti.

Što sam više istraživao, to sam više bio ljut (zbog te manipulacije) i motiviran da ljudima prenesem znanje, razbijem mitove i svima objasnim kako je zapravo vrlo jednostavno zdravo se hraniti.

Jasan cilj

Kad sam pisao knjigu, u glavi sam imao jasan cilj – da ona bude razumljiva i shvatljiva i potpunom laiku. Stoga nisam koristio nikakve znanstvene izraze, ni stručne izraze i vjerujem da je to jedan od najvećih razloga zašto je knjiga tako dobro prihvaćena i zašto su kritike zaista odlične. Iako se na prvu čini da je ovo još jedna knjiga o prehrani, ona je puno više od toga.

Jer za razliku od ostalih knjiga o prehrani, ja ne zagovaram nijedan univerzalan način prehrane, nego ohrabrujem čitatelje da sami isprobaju više toga kako bi shvatili što njima osobno najviše paše.  

dalibor

Što jedemo?

U knjizi sam objasnio pluseve i minuse svih najpopularnijih načina prehrane te objasnio zašto je jako bitno odvojiti svoja moralna, duhovna i religijska uvjerenja i opredjeljenja od svojeg izbora i načina prehrane.

Na vrlo jednostavan i razumljiv način knjiga objašnjava zašto nijedna dijeta dugoročno nije održiva, zašto je brojanje kalorija i vaganje hrane besmisleno te zašto nije dobro na dulji period izbaciti nijednu od glavnih grupa hrane i makronutrijenata (bjelančevine, masti ili ugljikohidrate).

U knjizi objašnjavam zašto je od ključne važnosti naučiti čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima, izbjegavati kupnju u supermarketima i biti skeptičan u vezi s bilo kojom hranom za koju ne znate otkuda dolazi, od kakvih je sastojaka te na koji je način uzgojena i proizvedena.

Ali ono po čemu je najviše posebna i drugačija od drugih je to što kroz cijelu knjigu provlačim važnost svjesnosti, zahvalnosti i emocija, pogotovo kad je riječ o hrani.

Emotivno stanje u kojem jedemo važnije od hrane

Osim hrane koju jedete, bitno je kada, na koji način i u kojem emotivnom stanju konzumirate svoju hranu.

Na svojim predavanjima često znam reći: „Bitno je što jedeš, ali još je bitnije što jede tebe.“ Smatram da je taj faktor emotivnog stanja u kojem jedemo svoju hranu ponekad čak i bitniji od hrane koju jedemo. Mislim da budućnost prehrane leži u istraživanju uma i njegovog utjecaja na izbor hrane koju jedemo, njezinu asimilaciju i njezino probavljanje.

Većina ljudi nije svjesna koliko je stanje uma bitno; ne shvaćaju da svojim negativnim razmišljanjem i stavovima neprestano mozgu šalju signal da su u stanju „bori se ili bježi“, odnosno da mozak misli da su u životnoj opasnosti. Tada njemu nije bitna probava hrane, reguliranje pulsa i temperature, te općenito normalno funkciniranje tijela, već mu je prioritet da vas održi na životu.

U takvim situacijama uvijek traži brzo gorivo, a to je glukoza, odnosno ugljikohidrati. Kada tomu još dodamo najpopularniju drogu na svijetu – kavu, dugoročno stvaramo velik problem.

Post - najmoćnije oružje

To znači da čak i kad jedete najzdraviju, organsku hranu, ona neće imati nikakav koristan učinak na vaše tijelo i zdravlje ako je jedete u stanju brige, straha, nabrzinu i uz bezbroj drugih distrakcija (mobitel, laptop, televizija, buka, dok vozite...).

Uz svjesnost i zahvalnost, najbitnija poruka knjige je prakticiranje neke vrste posta – prestanak unošenja hrane na određeni period. Post je definitivno najmoćnije i najjeftinije oružje za oporavak organizma, njegov „unutarnji servis“, mršavljenje te, prije svega, pročišćavanje uma.

Za čitatelja je najveća vrijednost razotkrivanje mitova i laži o prehrani, konačna spoznaja definicije zdrave prehrane, upoznavanje važnosti prakticiranja posta te, ono najbitnije – važnost svakodnevne zahvalnosti i svjesnosti.

knjigaKnjigu ‘Prehrana za koju smo stvoreni’ Dalibora Petrinića možete nabaviti putem njegove web stranice www.dpfitness.eu - u PDF izdanju ili u tiskanom obliku

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci